26 juni 2012

Wordt verwacht 294 (nieuws, 2012)

HIJ NIPTE VAN EEN DONKER ABDIJBIER

Heb je een schrijver in huis, die twee keer achter elkaar een literaire prijs wint, verban je hem naar de laatste pagina's van de aanbiedingsbrochure voor de boekhandel. Bram Dehouck (1978) wordt behoorlijk stiefmoederlijk bedeeld door zijn uitgeverij De Geus. In 2010 won hij met zijn debuut 'De minzame moordenaar' de Gouden Strop én de Schaduwprijs en op 31 mei mocht hij zijn tweede Stropbeeldje mee naar huis nemen, ditmaal voor 'Een zomer zonder slaap'. En in de folder kom je de laureaat pas tegen, als je er niet meer op rekent. Wellicht overheerste de gedachte 'bewaar het lekkerste voor het laatst' bij De Geus, daar gaan we dan maar van uit.

Goed nieuws dus voor Dehouck-adepten: er is een nieuwe thriller in aantocht. In oktober 2012 verschijnt 'Hellekind', over een vader die het wangedrag van zijn zoon niet meer kan aanzien.

Sam, de zoon van huisarts Chris Walschap, is anders dan andere kinderen. Dat hebben Chris en zijn vrouw Charlotte al vroeg in de gaten, maar ze kunnen ermee omgaan. Het gedrag van hun zoon wordt echter een probleem als hij naar school gaat en zijn agressie niet in de hand weet te houden.

Niemand lijkt vat te krijgen op de jongen, die de trekken van een psychopaat begint te vertonen. De angst dat Sam op een dag zijn zelfbeheersing verliest en een bloedbad aanricht, maakt Chris wanhopig. Hij kan maar één oplossing bedenken, een oplossing waartoe geen enkele vader zich in staat acht: zijn zoon om het leven brengen.

Fragment uit 'Hellekind':
'De beslissing om de moord uit te voeren nam Chris Walschap op het terras van het café. Hij nipte van een donker abdijbier, veegde het afwaswater dat van het glas op zijn hand druppelde aan zijn jeansbroek en staarde naar het bos. Het bladerdak verloor zijn glinstering toen de zon achter een kruin verdween.'

Andere nieuwe titels:

Monica Kristensen - 'Vermissing' (januari 2013). Thriller van Noorse poolonderzoeker. Af en toe verdwijnen er kinderen uit de kleuterklas in Longyearbyen op het eiland Spitsbergen. Ze zijn vaak niet zo lang weg en niemand neemt het zwaar op als de kinderen weigeren te vertellen waar ze geweest zijn. Maar op een dag verdwijnt de 5-jarige Ella en het enige wat gevonden wordt, is haar teddybeer. Een zaak voor politieman Knut Fjeld.
Parker Bilal - 'De donkere straten van Caïro' (december 2012). Eerste deel in serie over voormalig inspecteur Makana. Het zijn zware tijden voor Makana. Hij is gevlucht uit zijn thuisland Soedan en woont op een woonboot in Caïro. Op zoek naar een baantje stelt hij zich beschikbaar als privédetective. Dan roept de magnaat Saad Hanafi hem bij zich: de sterspeler uit zijn voetbalteam is verdwenen en Makana dient hem zo snel mogelijk op te sporen. Zijn speurtocht brengt Makana in contact met extremistische moslims, Russische gangsters en een wanhopige moeder. Parker Bilal, pseudoniem voor Jamal Mahjoub, werd geboren in Londen, groeide op in Soedan en studeerde geologie in Sheffield. Na zijn studie keerde hij in 1984 terug naar Khartoem, waar hij zijn debuutroman schreef.
Tina Uebel - 'De manipulator' (november 2012). Psychologische thriller van Duitse dichter, journalist en voormalig uitgever. Drie studenten raken in de ban van barman Frankie en stappen mee in zijn universum, dat van underground Hamburg. Door middel van valse beloftes en vernietigende listen bindt Frankie de studenten aan hem. Wie is deze onweerstaanbare man? Gebaseerd op het waargebeurde drama rond de Britse oplichter Robert Freegard die in 2002 werd opgepakt door Scotland Yard.
Johan Theorin - 'Sint Psycho' (november 2012). De 29-jarige Jan Hauger solliciteert bij een kleuterschool, waar kinderen verblijven van wie de ouders zijn opgenomen in de naast gelegen psychiatrische kliniek Sint Patricia, ook wel Sint Psycho genoemd. Jan staat bekend als een goede kleuterleider, maar draaagt ook een langgekoesterd geheim met zich mee. Collega Hanna ontdekt langzaam maar zeker de waarheid over Jan.
Roslund & Hellström - 'Twee soldaten' (oktober 2012).
Voor meer informatie klik hier.

2 opmerkingen:

Sander van Vlerken zei

Beste,
Graag een kleine nuance op het bericht waarin Hellekind van Bram Dehouck wordt aangekondigd. Natuurlijk koesteren wij alle auteurs die wij uitgeven, en Bram dus ook. Hellekind werd al aangeboden in de Voorjaarsaanbieding van 2012, met 4 pagina's. Omdat Bram wat meer tijd nodig had om het boek te schrijven, o.a. omdat hij tussendoor de Gouden Strop won met Een zomer zonder slaap, hebben we Hellekind herhaald in de najaarsaanbieding. Die keuze konden we pas op een laat moment maken, vandaar dat hij achterin de brochure staat.
Degenen die de laatste weken nogal eens de trein hebben genomen zal het zijn opgevallen dat er vier weken abri-posters hebben gehangen met Een zomer zonder slaap (samen met De vriend van Charles den Tex) dat er radiospots te horen waren bij de publieke omroep.
Stiefmoeders zouden het zich wensen, lijkt me.

Sander van Vlerken, Uitgever Nederlandstalig Fonds De Geus

Peter Kuijt zei

Beste Sander,

Uw kleine nuance is volstrekt op zijn plaats. Ik had Hellekind ook al eerder in een aflevering van Wordt verwacht genoemd. Dat had ik me moeten herinneren. Stom van mij. Ik zal de tekst overigens niet aanpassen, anders slaat uw reactie eronder nergens op.
Ik heb de afgelopen weken niet de trein genomen, dus die posters heb ik gemist, maar ik geloof u op uw woord.
Met vriendelijke groet,