06 juni 2012

Antonio Hill - Dodelijke zomer (2012)


Degelijk grijs(Door Guido Huisintveld)

De Spaanse auteur Antonio Hill kreeg met zijn diploma psychologie zijn boterham niet belegd. De centen verdient hij derhalve als vertaler en redacteur bij een uitgeverij. De volgende stap lag voor de hand: zelf een boek schrijven. 'Dodelijke zomer' is zijn debuut, een psychologische thriller.

Inspecteur Héctor Salgado heeft zich iets te agressief opgesteld tegenover een verdachte. Hij wordt tijdelijk op non-actief gesteld, maar krijgt na een aantal weken toch weer een dubieuze zaak toegewezen. Een jongen is hoog uit een raam gekieperd en heeft dit onfortuinlijke voorval niet overleefd. Ongelukje? Of moord?

Alleen de biologische moeder is van het laatste overtuigd. De rijke vader en stiefmoeder zijn niet zo stellig. Héctor Salgado moet low-profile de zaak onderzoeken zonder op te veel tenen te trappen.

Er zijn aardig wat personages te volgen en het duurt lang voordat duidelijk wordt hoe de vork in de steel zit. Door dit tijdrekken krijgt Antonio Hill tegen het einde de boog niet meer gespannen. Het verhaal blijkt weliswaar goed in elkaar te steken, maar een staande ovatie zit er dan niet meer in. Hill heeft dankbaar gebruik gemaakt van zijn psychologische studie. Elk karakter heeft een half uurtje op de divan doorgebracht en is met al zijn goede en slechte eigenschappen aan het papier toevertrouwd.

'Dodelijke zomer' is een relatief licht verteerbare thriller.

Noir?

Welnee. Gewoon degelijk grijs.

Antonio Hill - Dodelijke zomer. Vertaling: M. Vanderzee. Uitgeverij Signatuur Noir, 288 pag.

Geen opmerkingen: