29 juni 2012

Gepoetste schoenen (nieuws, 2012)

RECORDPRIJS VOOR ZELDZAME 'POIROT'

Een zeldzame uitgave van een detective van Agatha Christie is op een veiling voor een recordbedrag van ruim 46.000 euro verkocht. Het gaat om de eerste druk van Christies verhalenbundel 'Poirot Investigates' uit 1924. Het boek ging bij veilinghuis Dominic Winter onder de hamer voor een richtprijs tussen de drie- en vijfduizend pond (tussen 3400 en 5700 euro).

Volgens Dominic Winter van het veilinghuis is nog niet eerder zo veel voor een boek van Christie betaald. In 2009 werd ruim 11.000 euro betaald voor een exemplaar van haar debuut 'The Mysterious Affair at Styles'.

De uitgave van 'Poirot Investigates' bevat een stofomslag met de eerste foto van de Belgische speurder: een elegant geklede man, de schoenen gepoetst, een wandelstok in een hand, hoed en handschoenen in de andere. Precies zoals Christie hem beschreef in haar debuut. Dominic Winter: ,,Stofomslagen van boeken van voor de Tweede Wereldoorlog zijn veel minder gewoon dan van daarna. Ze werden ook vaak van de boeken gehaald, voordat ze in de verkoop gingen.''

'Poirot Investigates' is Christies eerste bundel verhalen over Poirot en zijn sidekick Captain Hastings. De Britse Queen of Crime schreef tachtig detectives en verhalenbundels en negentien toneelstukken. Onder de naam Mary Westmacott schreef ze ook nog zes boeken. De schrijfster, die wereldwijd twee miljard boeken verkocht, overleed in 1976.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: