18 juni 2012

Jan Costin Wagner - Licht in een donker huis (2012)


Volgens beproefd recept(Door Guido Huisintveld)

De Duitse auteur Jan Costin Wagner introduceerde de Finse rechercheur Kimmo Joentaa in 'IJsmaan', een prachtige en poƫtische misdaadroman waarin de getormenteerde rechercheur maar niet over het verlies van zijn vrouw heen geraakt. 'Licht in een donker huis' is het vierde deel waarin de man met zijn emoties worstelt.

Kimmo Joentaa heeft moeite om bij de les te blijven als de prostituee Larissa, met wie hij een bijzondere relatie heeft opgebouwd, plotseling verdwijnt. Een verhaallijntje dat overigens dood loopt als het echte werk begint. In het ziekenhuis wordt een vrouw die in coma ligt om het leven gebracht. Even later wordt een man van de veertiende verdieping geflikkerd. Tussendoor lezen we dagboekfragmenten uit 1985 en uit 2010. Waar gaat dit allemaal naar toe?

Voordat pagina 100 is bereikt, is de samenhang al vrij duidelijk, zijn de punten met elkaar verbonden en hoeft Wagner alleen nog maar het plaatje in te kleuren. Dat doet hij op bekende wijze met mooi, traag en dichterlijk taalgebruik. Naast de mistroostigheid van Kimmo Joentaa is er ook ruimte voor wat frivoliteit als rechercheurs Seppo en Westerberg in beeld komen. Een welkome afwisseling.

'Licht in een donker huis' is een solide misdaadroman volgens beproefd recept, maar maakt net iets minder indruk dan zijn voorgangers. Wagner moet er volgende keer een nieuw peertje in draaien om het licht brandende te houden.

Jan Costin Wagner - Licht in een donker huis. Vertaling: Gerda Meijerink. Uitgeverij Cossee, 336 pag.

Geen opmerkingen: