14 juni 2012

In de hoofdrol (nieuws, 2012)

VOOR 500 EURO KAN DE LEZER DOODVALLEN

Zoals bekend slaat de crisis ook de boekenbranche niet over. En schrijvers merken daar alle gevolgen van. Maar er zijn velen die intussen ook andere inkomstenbronnen aanboren. Zo zijn er thrillerauteurs (o.a. Marelle Boersma, Judith Visser) die met het geven van workshops de schoorsteen laten roken.

De Vlaamse misdaadauteur Luc Deflo pakt het anders aan. Hij vraagt 500 euro aan lezers die een rol in een van zijn verhalen willen spelen.

Het is een vraag die misdaadschrijvers wel vaker krijgen: kunt u mijn naam eens gebruiken in een van uw boeken? Ook Luc Deflo, schrijver van bestsellers als 'Pitbull', 'Lust' en 'Prooi', krijgt regelmatig dat verzoek. ,,Ik ging daar vroeger soms voor de lol op in. Vrienden durfde ik wel eens te plagen door hen de rol van hoer of crimineel te geven'', aldus Deflo in Het Nieuwsblad.

,,Onlangs kreeg ik de vraag om een rolletje te mogen spelen opnieuw via Facebook, waar ik mijn eerste verhalenbundel aankondig. Die bundel geef ik in eigen beheer uit via Lulu, een print on demand-service waar iedereen zijn boek kan laten publiceren.'''

Deflo's 'Kortverhalen' bevat vijf misdaadverhalen en wie dat wil, kan daarin met zijn eigen naam schitteren. ,,De hoofdrol, die van de speurder of zelfs die van het slachtoffer: alles kan. Per aanvraag voeg ik de gewenste naam in'', stelt de schrijver.

De voorwaarde is wel dat de gegadigde minstens vijftig exemplaren van het gepersonaliseerde boek afneemt. Aangezien een bundel met zachte kaft 9,99 euro per stuk kost, komt de hoofdrol dus op een kleine 500 euro. In hardcover (14,99 euro per stuk) bedraagt de minimumrekening zo'n 750 euro. Wie voor een e-book kiest, moet rekenen op 350 euro.

Of Deflo daar iets aan verdient? ,,Uiteraard, ik ben nu schrijver en uitgever tegelijk. Toch is het niet de bedoeling dit op grote schaal te commercialiseren. En het is zeker niet zo dat ik rollen in mijn romans te koop ga aanbieden.''

'Kortverhalen' staat intussen een week online en Deflo heeft al zes bestellingen voor een gepersonaliseerde bundel binnen.

(Bron: Nieuwsblad.be)

Geen opmerkingen: