06 juni 2012

Deon Meyer - 13 uur (2012)


Zuid-Afrika is het nieuwe Scandinavië



(Door Marjon Kok)

Goede thrillers, die komen uit Scandinavië, toch? Kijk ook eens naar Zuid- Afrika, het land met de vele gezichten. Deon Meyer situeert '13 uur' in zijn land dat nog maar nauwelijks is bekomen van apartheid en kampt met misdaad, corruptie, stroomstoringen, onderdrukking, onbegrip en onkunde. In die chaos heeft inspecteur Benny Griessel een halve dag om twee moorden en een verdwijning op te lossen.

Kaapstad, 2008. In het jaar dat Deon Meyer zijn thriller 13 uur plaatst, gaat Zuid-Afrika gebukt onder het recente verleden. Een land in verwarring, dat opkrabbelen wil. Aan de oppervlakte staat de rijkdom in schril contrast met het leven in de townships. Wie het land als toerist bezoekt, wordt gewaarschuwd voor de misdaad. Wie niet voor die angst bezwijkt, ziet in ieder geval de chaos, krijgt te maken met stroomstoringen, talloze etnische groepen die met elkaar moeten leren leven en flarden van racisme. Een prachtig land, ook. De steden, de oceanen, de lucht, de natuur, ongekende schoonheid. Een land dat dient als een magneet voor toeristen, die zich er - raadselachtig - onmiddellijk thuis voelen.

Benny Griessel is al 25 jaar bij de politie. Zijn carrière is tot stilstand gekomen en zijn leven is een rotzooi. Om zijn weggelopen vrouw terug te krijgen, probeert hij angstvallig van de drank af te blijven. Op het moment dat hij de taak krijgt om de mentor te worden voor jonge politieagenten met een andere achtergrond, wordt een jonge Amerikaanse rugzaktoeriste dood gevonden. Zij is vermoord. Haar vriendin Rachel is verdwenen.

Terwijl Benny Griessel aan de haastklus begint om de Amerikaanse jonge schone levend te vinden, wordt het lijk van een platenbons aangetroffen in de slaapkamer van zijn alcoholistische vrouw. Niets lijkt er in eerste instantie op dat deze moord te maken heeft met de jonge toeristes. Alsof dat allemaal niet ingewikkeld genoeg is, wordt de politieke druk vanuit de Verenigde Staten flink opgevoerd om de vermiste Rachel, dochter van een
hooggeplaatste Amerikaan, terug te vinden. Zuid-Afrika kan zich geen internationaal schandaal veroorloven.

Het is veel, om dit allemaal binnen 13 uur en één boek op te lossen. Maar Deon Meyer doet het met verve. Hij weet de spanning tot het laatste moment op te voeren. Hij springt van het ene perspectief naar het andere en laat de vele gezichten van Zuid-Afrika in recordtempo zien. Daarbij raakt hij aan de gevoeligheden van het land, dat nog vele generaties nodig zal hebben om een eenheid te worden. Zoveel betrokkenheid en liefde voor het land in een boek dat niet kan worden weggelegd voordat Rachel is teruggevonden... Deon Meyer is hard op weg om van Zuid-Afrika het nieuwe
Scandinavië te maken.

Deon Meyer - 13 uur. Vertaling: Martine Vosmaer en Karina van Santen. Uitgeverij A.W. Bruna, 376 pag.

(Bron: Twentsche Courant Tubantia)

Geen opmerkingen: