05 juni 2012

Niet echt weg (nieuws, 2012)

REBUS GESIGNALEERD OP DE A9

Rechercheur John Rebus keert terug na een afwezigheid van vijf jaar. Dat maakte de Schotse bestsellerauteur Ian Rankin vandaag bekend op het Hay Festival in Hay-on-Wye, Wales.

De nieuwe thriller waarin Rankins protagonist Rebus na zijn pensionering weer zijn opwachting maakt heet 'Another Man's Grave' en verschijnt in november in de Britse boekhandel. Rankin las vandaag de openingsscène voor op het literaire festival. Daarin woont Rebus de begrafenis bij van een oud-collega. Rankin verklaarde vervolgens dat het boek een 'road trip' is, de meeste actie vindt plaats op de snelweg A9 in Schotland die Edinburgh verbindt met de Orkney-eilanden.

Rebus speelde zijn laatste wijsje in de thriller 'Exit Music' uit 2007. Naast Rebus zal trouwens ook Malcolm Fox, rechercheur van de afdeling Interne Zaken en figurerend in 'The Complaints', in 'Another Man's Grave' zijn opwachting maken.

Rankin kreeg een luid applaus van zijn toehoorders, toen hij de terugkeer van Rebus aankondigde. Hij zei dat het bekijken van Fox door de ogen van Rebus hem deed besluiten zijn oude held weer van stal te halen. ,,Ik voelde dat we nog wat zaken hadden af te ronden'', aldus Rankin. ,,Echt weg was Rebus niet, want hij werkte voor een cold-caseteam in Edinburgh. En ik wist dat ik een verhaal voor hem had, dat hem perfect zou passen.''

Dit jaar is het overigens 25 jaar geleden dat Rebus voor het eerst in een thriller de hoofdrol speelde. Ook andere belangrijke karakters passeren de revue, zoals Rebus' collega Siobhan en de gangster Cafferty.

De titel van het boek is gebaseerd op een nummer van de zanger Jackie Leven. Deze in november 2011 overleden Schotse singer-songwriter werd zeer bewonderd door Rankin. De twee waren vrienden en gaven samen optredens.

(Bron: We Love This Book)

Geen opmerkingen: