06 juni 2012

Grafdelver, sigarenverkoper, schrijver (nieuws, 2012)

THRILLERAUTEUR PAUL SUSSMAN OVERLEDEN

De Britse thrillerauteur, journalist en archeoloog Paul Sussman is donderdag 31 mei volkomen onverwacht overleden. Van Sussmans thrillers zijn wereldwijd twee miljoen exemplaren verkocht. Zijn boeken zijn vertaald in 33 talen.

Zijn weduwe, documentairemaakster Alicky Sussman, schreef op zijn Facebookpagina, dat de in 1968 geboren auteur werd getroffen door een aneurysma (een gescheurde slagader) en daaraan plotseling stierf. ,,Hij was een werkelijk uniek mens, een briljante vader en een geliefde echtgenoot.''

Sussman had een fors aantal baantjes - op zijn website schreef hij dat hij als grafdelver in Frankrijk werkte en sigaren verkocht in Harrods - voordat hij begon te schrijven voor de straatkrant The Big Issue. Hij werkte zeven jaar voor het tijdschrift en deed freelance klussen voor The Guardian, de Independent, de Evening Standard, de Daily Express en CNN.com. Van jongs af aan koesterde Sussman ook een hartstochtelijke liefde voor de archeologie, hetgeen uiteindelijk leidde tot een uitnodiging om in 1998 veldwerk te verrichten in de Vallei van de Koningen in Egypte.

Zijn thrillers zijn een mix van moderne politieromans en archeologische mysteries. Zijn debuut 'The Lost Army of Cambyses' ('Het verloren leger van Cambyses') vertelt over de raadselachtige verdwijning van een leger in de Sahara in 523 voor Christus én het onderzoek in het nu van rechercheur Yusuf Khalifa naar drie moorden in Luxor. Khalifa keerde terug in 'The Last Secret of the Temple' ('Het laatste geheim van de Tempel') en raakte verwikkeld in een avontuur dat door de Independent werd omschreven als het antwoord van de intelligente lezer op 'De Da Vinci Code'. Zijn laatste boek, 'The Labyrinth of Osiris', komt in juli uit. Sussman schreef op 26 mei nog op zijn website dat 'de postbode vanochtend een drukproef bracht - het is erg opwindend'.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: