10 juni 2012

Andrej Longo - Wie heeft Sarah vermoord? (2012)


De buren hielden de deur gesloten(Door Guido Huisintveld)

Met het nodige kabaal komt de jonge Sarah La Russo te overlijden onderaan een trap in een appartementencomplex in een chique wijk van Napels. Buren houden de deuren gesloten; het is hun zaak niet. Deze onverschilligheid stuit de twintigjarige agent Acanfora tegen de borst. Hij bijt zich vast in het onderzoek naar de dader, bijgestaan door de zachtaardige commissaris Santagata.

In deze novelle richt de Italiaanse auteur Andrej Longo zich hoofdzakelijk op de sympathieke jonge agent. Zijn gedreven inzet wordt door de theedrinkende commissaris in goede banen geleid. Tegen de achtergrond van een oververhit Napels komt het politieonderzoek langzaam op gang om vervolgens tamelijk abrupt en licht filosofisch te eindigen.

Longo heeft oog voor detail, kan meeslepend schrijven en creƫert een boeiende mengeling van melancholie met lichtvoetigheid zonder door te slaan naar een van de twee.

De auteur mag gerust een hele serie produceren omtrent dit politieteam. Een reeks die dan hoogstwaarschijnlijk niet zal misstaan naast die van Gianrico Carofiglio of Andrea Camilleri.

Andrej Longo - Wie heeft Sarah vermoord? Vertaling: Welmoet Hillen. Uitgeverij Serena Libri, 202 pag.

Geen opmerkingen: