25 juni 2012

Philip Kerr - Praag fataal (2012)


Gunther kan alleen maar verliezen(Door Arno Ruitenbeek)

Er zijn van die thrillers, die net dat beetje extra hebben. 'Vaderland' van Robert Harris, William Ryans 'Staat van terreur', bijvoorbeeld. Maar ook Philip Kerrs reeks rond Bernie Gunther, rechercheur in het Derde Rijk. Grote gemene deler: de speurder doet zijn werk onder onmenselijke omstandigheden.

Ik vind lang niet alle Gunther-avonturen even geslaagd: 'Een stille vlam' kreeg ik met moeite uit. Kerr revancheert zich dubbel en dwars met 'Praag fataal'.

Kommissar Gunther toont zich van zijn onverzettelijke, bijna overmoedige kant bij een onderzoek in opdracht van zijn hoogste baas, Reinhard Heydrich. Een adjudant van Heydrich alias 'Het Blonde Beest' is vermoord in een afgesloten kamer in het Tsjechische (toen: Boheemse) kasteel van de leider van het Reichssicherheitshauptamt (RSHA).

Opdrachtgever en -nemer zijn als water en vuur, wat schitterende dialogen oplevert. Tegen de achtergrond van een uitgehongerd Berlijn, een geknecht Tsjechisch volk en de ophanden zijnde Endlösung ontwikkelt zich een levensgevaarlijk spel, dat Gunther alleen maar kan verliezen. Zelfs als hij de moord oplost, of juist daardoor.

Enig zwakke punt is de rol van de minnares van de Kommissar. Ze voegt niets toe aan de krachtmeting tussen de nazi en de politieman. Bij de ontknoping blijkt dat nog maar eens.

Philip Kerr - Praag fataal. Vertaling: Herman van der Ploeg. Uitgeverij Boekerij, 384 pag.

Geen opmerkingen: