14 juni 2012

Broeders en criminelen (nieuws, 2012)

ROSLUND & HELLSTRÖM DOMINEREN ZWEEDSE HITLIJSTEN

'Twee soldaten', de zesde thriller van het Zweedse schrijversduo Roslund & Hellström, heeft meteen de nummer-1-positie op de Zweedse bestsellerlijsten veroverd. Naast de gebonden uitgave staan ook het luisterboek en het e-boek op de eerste plaats van de respectieve lijsten. Het boek verschijnt dit najaar in een Nederlandse vertaling bij uitgeverij De Geus.

Het boek gaat over de achttienjarige Leon en Gabriel. Zij zijn sinds hun jeugd al vrienden, broeders en criminelen. Ze zijn de leiders van de Råby Warriors, de bende die het straatbeeld in een Stockholmse voorstad bepaalt.

Als Leon vastzit voor een overval helpt Gabriel hem te ontsnappen. Tijdens de vlucht vermoordt Leon een gevangenisbewaakster. Rechercheur Ewert Grens is vastberaden om de jonge crimineel weer achter slot en grendel te krijgen. De vraag is hoe ver alle betrokkenen willen gaan om de situatie te veranderen.

De boeken van Roslund & Hellström kenmerken zich door de aatschappijkritische onderwerpen. Börge Hellström (1957) is oprichter van een non-profitorganisatie die ex-gevangenen helpt terug te keren in de samenleving. Anders Roslund (1961) maakte over deze organisatie de documentaire 'Lock 'em up'. Zo leerden ze elkaar kennen. Met de thriller Vaderwraak legden ze de basis voor een gezamenlijk schrijverschap. Ze hebben vele (internationale) prijzen gewonnen.

Een Zweedse boektrailer over 'Twee soldaten':

Geen opmerkingen: