12 juni 2012

Larsson gepasseerd (nieuws, 2012)

NOORT BOERT HET BEST

Saskia Noort is de best verkopende thrillerauteur van Nederland. Haar Ibiza-thriller 'Koorts' werd de afgelopen twaalf maanden ruim 200.000 maal verkocht. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting CPNB.

Koorts blijft het 'Blauwe maandag' van Noorts Anthos-collega('s) Nicci French en 'Gevallen' van Karin Slaughter (uitgeverij Cargo) voor in de thriller Top 60 van de Stichting CPNB van april 2011 tot april 2012. Voor Noort is het de derde keer dat ze de jaarlijst aanvoert, een record.

Uit het 'Dossier spannende boeken' blijkt verder dat Nederlanders steeds minder oorspronkelijk Engelstalige thrillers lezen. In 2006 was 68 procent van de boeken in de toplijst vertaald uit die taal, nu is dat nog maar 32 procent. De Engelstaligen moeten terrein prijsgeven aan de meestal meer psychologisch gestuurde Nederlandse (35 procent) en Scandinavische (30 procent) thrillers.

De populairste Nederlandse auteurs zijn vrouwen, of mannen die schrijven onder een vrouwennaam. Suzanne Vermeer is de auteur met de meeste titels in de lijst: zeven. Vermeer was het pseudoniem van de op 21 juni 2011 overleden schrijver Paul Goeken. Inmiddels heeft uitgeverij Bruna besloten de reeks met een nieuwe ghostwriter voort te zetten.

In het vorige 'boekjaar' werd de lijst aangevoerd door de Millenniumtrilogie van de Zweed Stieg Larsson. De belangstelling voor zijn werk wordt steeds minder. De Deen Jussi Adler-Olsen is de populairste Scandinavische auteur, met al zijn vijf in Nederlandse vertaling verschenen titels in de lijst.

(Bron: nrc.nl)

Geen opmerkingen: