31 december 2009

Wordt verwacht 161 (nieuws, 2009)

GRUWELIJKE PESTERIJEN

Het houdt maar niet op met de nieuwe thrillertalenten uit Scandinavië. Uitgeverij A.W. Bruna introduceert in februari 2010 'Straf', het debuut van de Noorse schrijver Birger Baug. Met natuurlijk ook hier weer een speurder in de hoofdrol. Maar wel een andere dan die we gewend zijn. ,,Een verfrissend normale - en leuke! - inspecteur: een jonge vader van drie kinderen met zorgtaken en getrouwd met een slimme carrièrevrouw'', aldus de uitgever.

Straf is een thriller over kinderen die worden gepest. April 1982. Kris was een stil jongetje zonder vader en zonder vrienden. Dat maakte hem het ideale slachtoffer voor een groepje leeftijdgenoten dat hem onderwierp aan een reeks gruwelijke pesterijen. Kris pleegde zelfmoord en werd niet ouder dan dertien jaar.

September 2006. Politie-inspecteur Halvor Heming wordt heen en weer geslingerd tussen zijn drukke gezin, zijn werk en zijn verleden wanneer een raadselachtige seriemoordenaar op verschillende plekken in Oslo zijn dodelijke handtekening begint te zetten. Het lijkt erop dat de moordenaar een zorgvuldig gekozen patroon volgt.

Birger Baug werd in 1969 geboren in Nordby bij Oslo. Hij studeerde politieke wetenschappen, literatuurwetenschap en journalistiek en werkte zeven jaar als journalist bij de krant Dagsavisen. Later was hij als pr-manager verbonden aan de hulporganisatie Plan Norge (voorheen Foster Parents Plan). Tegenwoordig werkt hij als freelance consultant en schrijver. Afgelopen zomer verscheen deel twee in zijn thrillerserie, 'Paradis Tapt' ('Verloren paradijs') al in Noorwegen.

TOETSENMANNEN

In 2007 verscheen bij uitgeverij Prometheus 'De opvolger', de eerste thriller van scenarioschrijver Alex van Galen. Een intelligente, spannende roman, met knap geplaatste cliffhangers, een flinke dosis humor en gezond cynisme. Op deze site werd al gevraagd waar de opvolger van 'De opvolger' bleef.

Het antwoord komt van A.W. Bruna, die Van Galen recent inlijfde. In maart 2010 komt 'Duivelssonate' in de handel, een, volgens de uitgever, ,,psychologische thriller waarin de zwarte kant van de romantiek in liefde en muziek wordt gezocht''. En de thriller is ook nog gefundenes Fressen 'voor de liefhebbers van Hitchcock en de film 'Amadeus''. Toe maar.

Het verhaal: De wereldberoemde pianist Notovich is door zijn virtuoze interpretaties van Franz Liszt een van de meest gevraagde musici ter wereld. Totdat zijn grote liefde Senna verdwijnt. Op die bewuste avond geeft hij in trance een concert, terwijl hij onder het bloed zit. Wegens gebrek aan bewijs wordt hij vrijgelaten, maar hierna stort hij volledig in.

Op een dag ziet hij een vrouw op straat lopen die sterk op Senna lijkt. Zij blijkt de geliefde te zijn van de geheimzinnige pianist Valdin, die Notovich uitdaagt tot een pianoduel. Valdin is uitgegroeid tot een meesterpianist door zijn vertolking van de Duivelssonate, een mythisch muziekstuk dat de duivel tijdens een droom aan Liszt zou hebben voorgespeeld.

Als Valdin tegen de politie zegt dat hij nieuwe bewijzen heeft over de verdwijning van Senna, besluit Notovich het duel aan te gaan. Hij wil erachter komen wat er precies met Senna is gebeurd. Er ontbrandt een strijd tussen de twee pianisten waarbij meer op het spel staat dan de muzikale eer.

Alex van Galen (1965) studeerde literatuurwetenschap in Utrecht. Hij verwierf bekendheid als scenarioschrijver van tientallen televisieseries als 'Rozengeur & Wodka Lime', 'Het Zonnetje in huis' en 'SamSam'. Van Galen heeft naar zijn zeggen ook filmscripts verkocht aan Hollywood. Enkele jaren geleden zei hij nog zich nooit te zullen aansluiten bij het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, maar onlangs heeft voorzitter Willem Asman hem als lid verwelkomd.

LETTERLIJK OVER LIJKEN

Salvo Sotille is de naam van in 1973 in Palermo (Sicilië) geboren journalist en schrijver. Op zijn zeventiende begon hij voor dagbladen en de regionale televisie te werken. In 2007 werd hij hoofdredacteur van het misdaadprogramma bij de televisiezender Tg5. Zijn tweede boek 'Donkerder dan middernacht' verscheen in Italië in februari van dit jaar en komt in april 2010 in Nederlandse vertaling uit. Sterke vrouwen maken de dienst uit in deze thriller, belooft de uitgever.

Het kan niet donkerder dan middernacht worden, denkt Rosa Martinez wanneer ze erachter komt dat haar man Nino letterlijk over lijken gaat om zijn ambities binnen de maffia-organisatie Cosa Nostra te verwezenlijken. Rosa weet zich in dit leven geen raad meer. Ze was juist met Nino uit Corleone getrouwd om haar autoritaire vader in Palermo te ontvluchten. De strijd tussen twee maffiaclans is verwoestend en dwingt Nino ertoe, gedreven door ambitie, te kiezen tussen zijn leiderschap en het leven van zijn vrouw.

Rechter Elvira Salemi probeert met alle macht de georganiseerde misdaad aan te pakken, maar als een onschuldige jongen vermoord wordt en Rosa verdwijnt, wordt de druk steeds groter en voelt ze zich steeds eenzamer in haar strijd. Intussen zal Rosa een gevaarlijk spel moeten spelen waar nog geen enkele andere vrouw de moed voor heeft gehad... leider worden van de maffia.

Andere nieuwe titels:

Cody Mcfadyen - 'Tijd om te sterven' (februari 2010). Hij noemt zichzelf Dali en biedt mannen die van hun 'lastige' echtgenotes af willen hiertoe de mogelijkheid. De vrouwen verdwijnen spoorloos. Een moeilijke zaak voor Smoky Barrett en haar team.
Andy McNab - 'Onbreekbare eenheid' (februari 2010). Voormalig SAS-soldaat Andy McNab verhaalt over geheime operaties, menselijke drama's en de onbreekbare band die tussen de mannen van zijn squadron ontstond.
Mari Jungstedt - 'Bittere vrucht' (maart 2010). Voorjaar op Gotland. Een feestorganisator wordt dood aangetroffen, vergiftigd door cyanide. En zijn minnares, een bekende Gotlandse kunstenares, lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen.
Kay Hooper - 'Plek des onheils' (maart 2010). Nell Gallagher is jaren geleden haar geboorteplaats Silence en haar familie ontvlucht, maar is nu teruggekeerd om na de dood van haar vader haar duistere verleden af te sluiten. En om in het geheim de FBI te helpen bij de zoektocht naar een moordenaar.
Christopher Reich - 'Wetten van wraak' (maart 2010). Jonathan Ransom, dokter in dienst van Artsen zonder Grenzen, en zijn vrouw Emma, voormalig spion, hebben een romantisch weekend gepland in Londen. Hun plannen worden echter ruw verstoord door een aanslag in de stad.
Gisa Klönne - 'Nacht zonder schaduw' (maart 2010). Een S-Bahn-bestuurder is neergestoken naast zijn eigen treinstel. Even later wordt in de buurt van het spoor een mishandelde jonge prostituee aangetroffen. Toeval?
John Grisham - 'De wettelozen' (april 2010). Bundel met zeven verhalen die zich alle afspelen in het fictieve Ford County in Mississippi. Eind 2010 verschijnt Grishams nieuwe thriller.
Matthew Hall - 'De oproep' (april 2010). Zeven jaar geleden verdween natuurkundestudent Nazim spoorloos uit Bristol. Aangenomen wordt dat hij als rekruut van een moslimorganisatie is overleden in Afghanistan. Maar Nazims moeder gelooft dat hij nog steeds in Engeland is - en leeft.
Geert-Jan Alexander Knoops - 'Advocaat van de president' (april 2010). Tegen de Amerikaanse oud-president Jeremy Sawyer wordt een proces aangespannen wegens de inval in Irak. De advocaat Matthew Baldwin, bekend uit Knoops' debuut, staat het voormalig staatshoofd bij.
Daniëlle Hermans - 'De man van Manhattan' (mei 2010). Zie voor meer informatie hier.
Jens Lapidus - 'Bloedlink' (mei 2010). Deel 2 uit de Stockholm-trilogie. Thomas Andrén, een corrupte politieagent met huwelijksproblemen, gaat zonder toestemming op zoek naar de identiteit van een onherkenbaar verminkt lijk.
David Baldacci - titel nog onbekend (mei 2010). Op een avond leest een 96-jarige, schatrijke man ergens in Zuid-Amerika een boek. Een uur later ligt hij dood in bed en zijn de geheimen uit zijn verleden onthuld.
Suzanne Vermeer - titel nog onbekend (juni 2010).

Geen opmerkingen: