24 december 2009

Wordt verwacht 158 (nieuws, 2009)

WAAROM JUIST NU VOOR DE TREIN?

'Bitter zoet', het debuut uit 2007 van de freelance communicatiespecialist Heleen Niele (1964) werd op De Spanningsblog maar zuinigjes onthaald. Het verhaal over een accountmanager met een passie voor patisserie die in een avontuur rond kinderslavernij in de cacao-industrie betrokken raakt, 'kabbeldebabbelde' volgens de recensent maar voort zonder naar een verrassende twist toe te werken. Maar er waren ook positieve reacties, laat haar uitgeverij weten. Metro sprak van een 'Nederlands debuut van internationale allure' en Vrouwenthrillers.nl bestempelde het boek als een 'echt Hollandse, originele vrouwenthriller'. Van het debuut werden overigens ruim 10.000 exemplaren verkocht.

Na drie jaar probeert Niele het opnieuw. In maart 2010 verschijnt bij uitgeverij Cargo haar tweede thriller 'Vals'. En Cargo weet het zeker: ,,Na haar succesvolle debuut vestigt Heleen Niele zich met 'Vals' definitief in het Nederlandse thrillerlandschap.''

'Vals' verhaalt over een dodelijke jacht op roem en rijkdom, belooft de uitgever. Het verhaal: Het ging zo goed met Nout. Eindelijk had hij zijn moeder ervan kunnen overtuigen dat hij het familiebedrijf niet wilde leiden, maar dat hij verder ging in de popmuziek. Eindelijk had hij zich losgemaakt van zijn vriend Jack, frontman van de succesvolle band Rhodia, die leunde op Nouts muzikale talent. En eindelijk was zijn vrouw Ies zwanger van hun eerste kind.

Waarom gooit hij zich juist nu voor de trein? Ies kan en wil niet geloven dat haar man zelfmoord heeft gepleegd en vindt daar steeds meer aanwijzingen voor. Terwijl haar zwangerschap vordert en ze worstelt met haar verdriet, ontdekt Ies dat het criminele net waarin Nout gevangenzat zich ook rond haar begint te sluiten.

UITBARSTING

Van een geheel andere orde is de nieuwe thriller van David Peace. In zijn geboorteland Engeland is Peace een bestsellerauteur. Een tijdschrift bestempelde hem eens als 'de toekomst van de misdaadliteratuur'. Zijn dit jaar verschenen boek 'Occupied City' komt onder de vlekkeloos vertaalde titel 'Bezette stad' in maart 2010 op de Nederlandse markt.

Tokyo, 26 januari 1948. In het derde jaar van de Amerikaanse bezetting loopt een man een bank binnen en zegt dat hij een dokter is. Hij beweert dat er een uitbarsting van dysenterie dreigt en dat hij eenieder die blootgesteld zou kunnen zijn aan het virus een medicijn moet toedienen.

Zestien medewerkers van de bank nemen het middel tot zich. Luttele minuten later zijn er twaalf gestorven, de andere vier zijn bewusteloos. De dokter verdwijnt met 160.000 yen uit de kluis, maar laat opvallend genoeg een ruim twee keer zo groot bedrag liggen. Het is het begin van de grootste klopjacht uit de Japanse geschiedenis.

David Peace werd in 1967 geboren in Yorkshire, in het noorden van Engeland. Hij studeerde aan de Manchester Polytechnic University, maar verliet die in 1991 om in Istanbul Engelse les te gaan geven. Daarna vestigde hij zich in 1994 in Tokyo, waar hij nog steeds woont.

Peace schreef de serie thrillers 'The Red Riding Quartet', bestaande uit de vier boeken 'Nineteen Seventy-Four', 'Nineteen Seventy-Seven', 'Nineteen Eighty' en 'Nineteen Eighty-Three' over de waargebeurde moordzaak van de Yorkshire Ripper. Daarnaast schreef hij 'GB84' over de mijnwerkersstakingen in Groot-Brittannië van de jaren 1980, waarvoor hij in 2005 werd bekroond met de prestigieuze James Tait Black Memorial Prize for Fiction en 'The Damned United' (2006) over de voetbalclub Leeds United. In 2003 werd hij aangemerkt als één van de beste jonge Engelse schrijvers door het tijdschrift Granta. Vier jaar later verscheen 'Tokyo Zero', dat zich in het Japan van de jaren na de Tweede Wereldoorlog afspeelt. 'Bezette stad' is het tweede deel van de Tokyo-trilogie.

Andere nieuwe titels:

Michael Robotham - 'Boetedoening' (mei 2010). Psycholoog Joe O'Loughlin wordt op een nacht opgeroepen wanneer zijn dochters beste vriendin Sienna Hegarty als vermist is opgegeven. Joe vindt het meisje onder een boom, besmeurd met bloed en niet in staat om te praten. Het lichaam van Sienna's vader wordt gevonden in haar slaapkamer, vermoord.
Elena Forbes - 'Wraak' (april 2010). In een oude crypte in Londen wordt het lichaam van bestsellerauteur Joe Logan gevonden. Zijn hals is doorgesneden en hij blijkt gemarteld te zijn. Daarna wordt er een op dezelfde wijze toegetakelde advocaat gevonden in een boothuis.
Martin Walker - 'De vergelding' (april 2010). Politiechef Bruno Courrèges van het dorp Saint-Denis in de Périgord krijgt te maken met een Californische wijnmaker met grootse plannen. Maar zijn voorstel voor een enorme wijnfabriek in de vallei zaait verdeeldheid onder de dorpelingen.
Anne Holt - 'Wees niet bang' (mei 2010). In Bergen wordt het levenloze lichaam gevonden van de populaire bisschop Eva Karin Lynsgaard. Inspecteur Yngvar Stubo wordt op het onderzoek gezet.
Jo Nesbø - 'Headhunters' (mei 2010 in plaats van eerder aangekondigde januari 2010). Headhunter Roger Brown leidt een luxeleven, dat hij zich eigenlijk niet kan veroorloven. Maar hij denkt dat de ontmoeting met Clas Greve een einde aan zijn financiële sores zal maken. En dan blijkt dat hij een pact met de duivel heeft gesloten.
Tomas Ross - 'De verlosser' (mei 2010). Voor meer informatie zie hier.
James Patterson - 'Het negende oordeel' (mei 2010). Sarah Wells lijkt een alledaagse vrouw: ze is getrouwd en werkt als lerares Engels. Maar 's nachts ontpopt ze zich als een juwelendief. Ze breekt bij haar rijke vrienden in als die zich in het nachtleven storten. Dat moet een keer goed fout gaan.

Geen opmerkingen: