VLECHTHEGGENMAN SCHRIJFT ECOTHRILLERS
De auteur van de ecothriller 'Het Kyoto-complot' verschuilde zich tot vandaag achter het pseudoniem Ruben van Dijk. Maar nu, aan de vooravond van de klimaattop in Kopenhagen, laat hij uitgever A.W. Bruna zijn ware identiteit bekendmaken: Thomas van Slobbe, algemeen directeur van Stichting wAarde, een denktank binnen de natuur- en milieubeweging.
Van Slobbe besloot in 2007 zijn debuut Het Kyoto-complot anoniem op de markt te brengen. ,,In mijn eerste boek schreef ik over politici die indertijd nog in functie waren. Mijn werkcontacten met andere politici wilde ik daardoor absoluut niet 'kleuren''', verklaart hij zijn pseudoniem. ,,In mijn nieuwe boek 'Graan' worden alleen fictieve personages opgevoerd. Geheimhouding is dus niet langer relevant.''
Naast zijn schrijversbestaan geeft Van Slobbe leiding aan Stichting wAarde. Hij bracht vlechtheggen terug in het Nederlandse landschap en maakt zich sterk voor 'struinnatuur', waar het contact tussen kinderen en natuur kan worden versterkt. Van Slobbe introduceerde termen als 'smulbos' en 'lekker landschap'. Hij is tevens gastdocent aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de Kenniskamer Natuur en Landschap van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Voorheen werkte Van Slobbe onder meer bij Stichting Natuur en Milieu en was hij oprichter en directeur van De Nationale Toekomstprijs. Hij werd in maart 2009 door dagblad Trouw uitgeroepen tot een van de honderd meest invloedrijke 'milieumensen' van Nederland.
Door de achtergrond van de schrijver bevatten 'Het Kyoto-complot' en het in januari 2010 te verschijnen 'Graan' veel informatie 'van binnenuit inside-information over hoe politiek en bedrijfsleven omgaan met de milieuproblematiek. In 'Graan' schept de auteur een volgens de uitgever waarheidsgetrouw beeld van het wereldwijde voedselprobleem en de reƫle dreiging van een graanvirus, 'omgesmolten in een spannend fictief plot'.
De publicatie van 'Graan' volgt enkele weken na de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (VN) in Kopenhagen, van 9 tot en met 18 december. Van Slobbe: ,,Voedselvoorziening is in tal van landen, mede als gevolg van klimaatverandering ver onder de maat. Volgens de VN lijden wereldwijd 1,02 miljard mensen honger. Het Kyoto-protocol had juist als doelstelling om dat te voorkomen. Duurzame landbouw staat dan ook hoog op de agenda van de top in Kopenhagen. Het is een buitengewoon actueel onderwerp, daar moest ik iets mee doen.''
Geen opmerkingen:
Een reactie posten