21 december 2009

Coproductie (nieuws, 2009)

PARTNERRUILERS DOEN BOEKJE OPEN

De bestverkopende (en in Engeland meest uitgeleende) thrillerauteur ter wereld, de Amerikaan James Patterson brengt samen met Liza Marklund, een van de meest succesvolle beoefenaars van het genre in Scandinavië, eind januari 2010 een thriller uit. Hun coproductie, getiteld 'Partnerruil', verschijnt bij uitgeverij Cargo.

Tegenover De Spanningsblog zullen de twee 'partnerruilers' een boekje open doen. De afspraak voor een interview is inmiddels gemaakt. Het verhaal staat eind januari, begin februari op deze site.

In 'Partnerruil' wordt Europa opgeschrikt door een reeks gruwelijke moorden: in Parijs, Rome, Amsterdam en Berlijn worden echtparen dood in hun hotelkamers aangetroffen. Hun lichamen zijn op bizarre wijze achtergelaten: als bekende kunstwerken. De enige aanwijzing voor de politie is een ansichtkaart, afkomstig van de moordenaars.

De dochter van de Amerikaanse politieman Jakob Kanon was een van de slachtoffers en Kanon is vastberaden de seriemoordenaars te vinden. Samen met journaliste Dessie uit Stockholm zet hij alles op alles om de moorden te stoppen. Maar dan ontvangt zij een nieuwe ansichtkaart…

Liza Marklund (1962) is de auteur van een reeks succesvolle thrillers met journaliste Annika Bengtzon in de hoofdrol. Daarnaast is ze columniste van Expressen en ambassadeur voor Unicef. Marklunds werk is in meer dan dertig talen vertaald en er werden al meer dan negen miljoen exemplaren van haar boeken verkocht.

Marklunds partner in crime James Patterson (1947) is de meest succesvolle hedendaagse thrillerauteur. Hij begon zijn carrière bij een reclamebureau, waar hij al snel een toppositie verwierf. Vanaf 1976 schreef hij in zijn vrije tijd misdaadromans. In 1993 besloot hij zich fulltime aan het schrijverschap te wijden. Patterson is de auteur van de twee bestverkochte thrillerreeksen: Alex Cross en The Women's Murder Club. Uit beide reeksen zijn boeken verfilmd, waaronder 'Along came the Spider' en 'Kiss the Girls'. Het is overigens niet de eerste keer dat Patterson samen met iemand een boek schrijft. Zo gingen Maxine Paetro, Andrew Gross en Peter DeJonge Marklund voor.

,,Een uniek project in de boekenwereld'', zei Pieter Swinkels, hoofdredacteur bij De Bezige Bij/Cargo, eerder in Boekblad over de coproductie. ,,Patterson bood het ons aan.'' De Amerikaan vond zelf dat 'Partnerruil' bij Cargo moest verschijnen. ,,Hij is de initiatiefnemer van het project en wij zijn Pattersons uitgever.'' Daarom is het ook geen coproductie met De Geus, die Liza Marklund uitgeeft.

Volgens Swinkels hebben de twee de misdaadroman samen geschreven. ,,Het is geen om-en-omtraject geworden. Patterson gaf een aanzet, die bespraken ze samen en zo kwamen ze tot de plot'', aldus Swinkels. De stukken die Marklund schreef werden door Pattersons team uit het Zweeds naar het Engels vertaald.

Geen opmerkingen: