22 december 2009

De grootste schrijver (nieuws, 2009)

DE DUIVELSE HOND SPREEKT

Voor wie op zondag 24 januari 2010 nog een lege plek in zijn agenda heeft: noteer dat dan de Amerikaanse misdaadschrijver James Ellroy in Nederland is en een lezing houdt in het John Adams Institute in Amsterdam. Ellroy spreekt dan niet alleen, hij signeert ook en graag in exemplaren van zijn laatste thriller Blood's a Rover, die dan net in Nederlandse vertaling onder de titel 'Het bloed kruipt' bij uitgeverij Atlas verschenen is.

'Het bloed kruipt' is het laatste deel in de trilogie 'Underworld USA', een epos over de meest turbulente tijd uit de Amerikaanse geschiedenis. Het boek speelt zich af in de zomer van 1968. Martin Luther King en Robert Kennedy zijn vermoord. Amerika staat op het punt van exploderen.

Het lot heeft drie mannen in deze wervelwind van de geschiedenis geplaatst. De eerste is Dwight Holly, een FBI-agent, opgevoed met het gedachtegoed van de Ku Klux Klan en afgestudeerd aan Yale, infiltreert in een groep zwarte militanten. Wayne Tedrow, een oud-politieagent en drugskoerier, baant de weg voor een gokparadijs voor gangsters in de Dominicaanse Republiek. En dan is er Don Crutchfeld, een jonge roerganger onder de echtscheidingsadvocaten uit LA. Hij heeft de moordenaars van de Kennedy's en Martin Luther King net niet binnen handbereik.

Op zoek naar Joan, 'de rode godin', komt het drietal met elkaar in conflict. Alledrie zijn ze bereid een hoge prijs te betalen om een rol te spelen in de geschiedenis.

James Ellroy (1948) is een van de befaamdste Amerikaanse misdaadschrijvers. Gespeend van enige vorm van bescheidenheid zegt hij over zichzelf: ,,Ik ben de grootste misdaadschrijver die ooit heeft geleefd.'' Wat Tolstoj betekende voor de Russische literatuur en Beethoven voor de klassieke muziek, zoveel betekent hij ook voor de misdaadliteratuur. Vindt Ellroy zelf. Hij heeft een ego, dat gevreesd wordt door menig interviewer, maar ook een eigen stijl. Vanwege zijn rauwe, staccato proza wordt hij ook wel de 'Demon Dog of American crime fiction' genoemd.

Hij schreef eerder onder andere 'LA Confidential', 'Zes ruggen' en 'Het knekelhuis'. Zijn thriller 'De Zwarte Dahlia' werd in 2006 verfilmd door Brian De Palma. Ellroy zegt nooit werk van andere auteurs te lezen, uit angst dat hij door hen beïnvloed zou kunnen worden.

(Zie voor meer informatie over de lezing van Ellroy de website van het John Adams Institute)

Geen opmerkingen: