15 december 2009

Uit de schaduw (nieuws, 2009)

ZESKOPPIGE JURY BEOORDEELT DEBUTANTEN

De jury van de Schaduwprijs 2010 is bekend. Het gaat om de schrijvers Willem Asman, René van de Meerakker en Daniëlle Hermans en de recensenten Jos van Cann en Jürgen Joosten. Allen zijn bestuurslid van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). Van de Meerakker, Hermans en Joosten zijn dat overigens sinds november.

Ook schrijfster Marion Pauw neemt zitting in de jury voor de prijs voor de beste Nederlandstalige spannende debuutroman. Pauw won dit jaar met haar thriller 'Daglicht' de Gouden Strop en was genomineerd voor De Diamanten Kogel.

De Schaduwprijs werd in 1997 ingesteld door het GNM om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is genoemd naar de legendarische hoofdpersoon 'de Schaduw' van de auteur Havank.

Bij de laatste editie van de Schaduwprijs, waarvoor twintig boeken werden ingezonden, werd bij wijze van experiment een aantal in eigen beheer uitgebrachte thrillers meegewogen. Geen van deze uitgaven haalde een voldoende. Het experiment was dan ook eenmalig. Om zo veel mogelijk media-aandacht te genereren zal de prijs naar alle waarschijnlijkheid worden uitgereikt op de Power of Plots, de Avond van het Spannende Boek, op 1 juni 2010 in de Melkweg in Amsterdam.

Geen opmerkingen: