23 december 2009

Met dank aan Dan Brown (nieuws, 2009)

OOK LUITINGH KRAAIT VICTORIE

Liet uitgeverij A.W. Bruna vorige week weten ondanks de recessie een topjaar te hebben gedraaid, nu kraait ook Luitingh-Sijthoff victorie. En dat met dank aan bestsellerauteur Dan Brown. Als er komende week geen grote verschuivingen plaatsvinden wordt de vrijmetselaarsthriller 'Het verloren symbool' van Dan Brown qua omzet het best verkochte boek van 2009. Ook andere thrillers van de Amerikaanse schrijver doen het in de slipstream naar behoren.

De eerste oplage van 500.000 exemplaren is in anderhalve maand uitverkocht, een tweede druk van 50.000 exemplaren is vorige week van de drukker gekomen. ,,De eerste druk van 'Het verloren symbool' is toch sneller uitverkocht dan verwacht'', zegt Cor Nieuwendijk, commercieel directeur van Luitingh-Sijthoff, in Boekblad.

In de eerste week na verschijning op 30 oktober werd ruim een kwart verkocht via de internetboekhandels, dat waren vooral de voorintekeningen die verzilverd werden. Het aandeel internetverkopen nam daarna flink af. De Bruna-winkels zijn de grootste verkopers van de nieuwe 'Dan Brown'.

Ook de verkoop van de overige Dan Brown-thrillers is in het kielzog van Het verloren symbool weer aangetrokken. Volgens Nieuwendijk probeert zijn uitgeverij de boeken 'steeds op een originele manier onder de aandacht te brengen'. Zo schonk Luitingh voor de actie van radio 3FM Serious Request een Dan Brown-pakket, met onder meer een gesigneerd exemplaar van Het Verloren Symbool en dvd’s van verfilmde thrillers.

In aantallen zit 'Het verloren symbool' net onder Stieg Larssons 'Mannen die vrouwen haten' (een uitgave van A.W. Bruna), waarvan half december al meer dan 500.000 exemplaren waren verkocht. Nieuwendijk verklaart tegenover Boekblad zich zorgen te maken over de enorme groei van de verkoop van bestsellers, terwijl het totaal aantal verkochte boeken niet gegroeid is. ,,Dat zie je terug in het hoge aantal retourcijfers. Daaraan zie je meteen wat er in de markt gebeurt. De breedte van het assortiment wordt steeds smaller.''

(Bron: Boekblad)

1 opmerking:

niels zei

terecht dat Bruna de grootste verkoper is! het is ook de leukste boekwinkelsketen in Nederland! en de laatste dagen voor kerst gingen er nog een hoop dan browns de deuren uit! een van DE kerstcadeau's van 2009!

dat 2010 maar weer een mooi thrillerjaar mag worden! het wachten is in ieder geval op: Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt