02 december 2009

Tweeslachtig gevoel (nieuws, 2009)

JURYLID VINDT KOGELWINNEND BOEK ONVOLMAAKT

Vol lof was de negenkoppige jury van De Diamanten Kogel over 'Stiletto Libretto', de thriller van Bavo Dhooge, die eind vorige maand met deze Vlaamse thrillerprijs werd bekroond. Het boek is meesterlijk verteld en geschreven, staat er in het juryrapport te lezen. ,,Een sterk plot, knappe dialogen, uitstekende karaktertyperingen. Een geslaagde parodie op het Amerikaanse thrillergenre, tegelijk krankzinnig en geloofwaardig.'' Kortom, het kon niet op voor Dhooge.

Maar nu blijkt dat zeker één jurylid toch wel wat bedenkingen had bij het Kogelwinnende boek. In zijn onlangs verschenen lijvige naslagwerk 'De Grote Crimezone Thriller Encyclopedie' noteert Jos van Cann dat Dhooges thriller de lezer achterlaat met 'een tweeslachtig gevoel'. ,,Het is absoluut meesterlijk verteld en geschreven'', stelt de auteur, waarmee hij het juryrapport onderschrijft. ,,Het ademt echter - net als zijn vorige boek overigens - ook een onvolmaaktheid uit. De cirkel is net niet rond, het had eigenlijk allemaal nog één tandje scherper gemogen. De oorzaak is dat het een komische persiflage blijft omdat de karakters niet echt tot leven komen en mensen van vlees en bloed worden die ook empathie opwekken. Dat is jammer, want voor de rest zit het er allemaal in.''

Volgens Van Cann, die sinds 2006 deel uitmaakt van de jury van De Diamanten Kogel, bevat 'Stiletto Libretto' een prachtig gegeven, 'maar niet origineel'. Dhooge laat zijn personage Jimmy Hendricks in de gevangenis een usb-stick vinden waarop de memoires staan van zijn celgenoot Wally die even tevoren aan zijn eind is gekomen. Hendricks publiceert het onder de naam John C. Hickels. In de Schotse film 'Morvern Callar' uit 2002 gebeurt iets soortgelijks, aldus de thrillerkenner. Supermarktmedewerker Morvern Callaer vindt een manuscript in de computer van haar vriend die zelfmoord heeft gepleegd. Ze laat het onder haar eigen naam uitgeven.

Binnenkort op deze site een recensie van de thrillerlexicon van Jos van Cann.

Geen opmerkingen: