13 december 2009

James Rollins - Dag des Oordeels (2009)


Spannend tot het eind


(Door Sonja de Jong)

Een nieuwe 'James Rollins' is telkens weer een feestje voor zijn groeiende schare fans. Hoewel hij in ons land lang niet zo bekend is als Dan Brown, die in zijn boeken een soortgelijke mengeling van fictie en wetenschappelijke feiten opdient, zijn de boeken van Rollins meer doorwrocht in hun opbouw en zijn de feiten beter onderbouwd.

Het is een wonder hoe deze Amerikaan het klaarspeelt om elk jaar weer een nieuwe dikke pil te produceren waar heel veel historisch en archeologisch onderzoek voor nodig is. Sinds 2004 verschijnt in Amerika jaarlijks exact op 23 juli een nieuwe titel in zijn Sigmareeks. Hij is al aan zijn zesde toe.

Centraal staat altijd de geheime organisatie Sigma, een kleine groep mensen die naast een gedegen militaire training ook ieder een eigen wetenschappelijke specialisme hebben. Met minder dan tien man lossen zij zo elke dreigende wereldcrisis op nog voordat de wereld zich bewust is van het gevaar. Ook in deze nieuwe, Dag des Oordeels, stelt Rollins zijn lezers weer niet teleur. Op onnavolgbare wijze weet hij ogenschijnlijk losse gegevens met elkaar te verbinden, zo gedegen dat je er bijna in zou gaan geloven.

Ditmaal gaat het om de dreigende wereldvoedselcrisis, als gevolg van overbevolking. Voedselgigant Viatus meent de oplossing te vinden door te experimenteren met genetisch gemanipuleerd voedsel. Bij een vluchtelingenkamp in Mali wordt maïs gekweekt die lange periodes van droogte kan doorstaan. Dan wordt het kamp met napalm gebombardeerd en met de grond gelijk gemaakt. Midden in de geblakerde restanten staat een kruis met daarop het lijk van wetenschapper Jason Gorman. Op zijn voorhoofd is een vreemd brandmerk aangebracht.

Maar Gorman blijkt kans gezien te hebben om per mail belangrijke onderzoeksgegevens over de genetische samenstelling van de maïs naar zijn prof in de VS te sturen. Het gemuteerde gen blijkt instabiel te zijn en daardoor levensgevaarlijk. Nog geen uur nadat hij de mail gelezen heeft, wordt echter ook de professor dood aangetroffen, met hetzelfde brandmerk op zijn voorhoofd. Als dan ook nog een priester vermoord wordt in de St. Pieterskerk in Rome en precies zo'n brandmerk blijkt te hebben, is het hoog tijd voor Sigma om in actie te komen. Gray Pierce wordt op het spoor gezet van de priester, terwijl Painter Crowe zelf samen met Monk Kokkalis dieper in Viatus duikt. Het spoor voert via een geheimzinnige volkstelling uit 1086 met wonderlijke uitkomsten via vroegmiddeleeuwse Keltische heilige plaatsen naar het boek met voorspellingen van Sint Malachias, allemaal gebaseerd op wetenschappelijke feiten.

Rollins vertelt zijn verhaal weer in verschillende verhaallijnen die elkaar nu eens kruisen en dan weer uiteenlopen om aan het slot in een heftige apotheose weer bijeen te komen. Van al die losse draden breit hij een zinderend boek waar verhaaltechnisch geen speld tussen te krijgen is. De fans kunnen tevreden zijn, Rollins heeft het hem weer geflikt.

James Rollins - Dag des Oordeels. Vertaling: Gerda Wolfswinkel. Uitgeverij Luitingh, 413 pag.

Bron: Noordhollands Dagblad

1 opmerking:

KimDB zei

Hallo,
ik ben nog steeds naarstig op zoek naar een paperback versie van dit boek.
Wie oh wie kan mij helpen aub?

Groetjes, Kim.