18 december 2009

Wordt verwacht 156 (nieuws, 2009)

GEVAARLIJKE STRAPATSEN VAN SORRYZEGGERS

Het lijkt wel een trend: jeugdboekenauteurs die zich ook bezondigen aan thrillers voor volwassenen. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Joost Heyink, Lieneke Dijkzeul, Elisabeth Mollema en Simone van der Vlugt die dat doen. Duitsland kent Zoran Drvenkar, gevierd en gelauwerd schrijver van jeugdromans, maar ook auteur van thrillers. Bij uitgeverij De Arbeiderspers komt in april 2010 zijn thriller 'Sorry' uit.

Iedereen kent nog wel het bosjebloemenprogramma 'Het spijt me' van Carolien Tensen en de EO-variant 'Het Familiediner', waarin de altijd opgeruimde Bert van Leeuwen gebrouilleerde verwanten weer nader tot elkander probeert te brengen. Soms slagen de sorrymissies, soms mislukken ze, maar nooit vallen er eens klappen.

Zoran Drvenkar bedacht dat het nou maar eens moet gebeuren. In 'Sorry', volgens de uitgever 'een thriller als een boze droom', bedenken vier jonge mensen uit Berlijn een plan om veel geld te verdienen. Ze laten zich inhuren om namens anderen, die zelf de confrontatie schuwen, verontschuldigingen aan te bieden aan gedupeerden. Het blijkt al snel een succesvolle formule: steeds meer mensen maken van hun professionele diensten gebruik om hun geweten te verlichten.

Tot op een dag iemand hun de opdracht geeft een dode om verontschuldiging te vragen voor de onvoorstelbare pijnen waaraan zij gestorven is. Hier loopt het kwartet in de val. De instructies die hun opdrachtgever vanaf dat moment verstrekt, zijn volledig duister. Als schaakstukken worden ze op een spoor van gruwelijkheid gezet, waar van vergeving, of van een zwart-witte tegenstelling tussen dader en slachtoffer, geen sprake is.

Zoran Drvenkar werd op 19 juli 1967 in Križevci (Kroatië) geboren en verhuisde met zijn ouders naar Berlijn toen hij drie jaar oud was. Sinds zijn vijftiende houdt hij zich - naast het voetballen - met schrijven bezig. Na de val van de Muur wilde hij een tijdje weg uit Berlijn. Hij verkaste naar Beieren en leefde daarna een paar jaar in een caravan in Nederland.

Sinds 1989 leeft hij van het schrijven. Hij publiceerde romans, gedichten, toneelstukken en korte verhalen. Zijn jeugdboeken zijn meerdere malen bekroond. 'Sorry' is na 'Du bist zu schnell' (dat momenteel verfilmd wordt) en 'Yugoslavian Gigolo' zijn derde thriller.

Andere nieuwe titels:

Tupla Mourits - 'Meer dood dan levend' (april 2010). Voor meer informatie: zie hier.

Geen opmerkingen: