17 december 2009

Nora Roberts - Vastberaden (2009)

Mierzoet en net aan spannend


(Door Arno Ruitenbeek)

Het glazuur springt van je tanden bij deze mierzoete roman van een van de meest gelezen auteurs ter wereld. De spanning is die van een gemoderniseerde versie van Fury of Rin Tin Tin.

Excuus, dat zegt mensen van de lcd- en iPod-generaties natuurlijke geen klap. Zwartwit-tv, series over respectievelijk een paard en een hond. Hollende knollen zijn in Vastberaden van Nora Roberts bij bosjes te vinden, de blaffers hebben plaatsgemaakt voor poema's, luipaarden en andere katachtigen.

Verantwoordelijke hoofdpersonen: Cooper Sullivan en Lil Chance, die beiden na avonturen in New York en de jungle terugkeren naar South Dakota waar ze een decennium terug geliefden waren. Lils hart is gebroken door Coops vertrek destijds en ondanks verwoede pogingen van hem om de relatie te herstellen houdt zij de boot af.

Een vermeende afstammeling van de Sioux-indianen die het heeft voorzien op Lil doet wat Coop niet voor elkaar krijgt. Een moord hier en daar, een inbraak voor de afwisseling en Roberts heeft weer een bestseller afgeleverd. Het is haar gegund, maar ik bedank voorlopig voor de eer om mijn gebit te redden.

Nora Roberts - Vastberaden. Vertaling: Iris Bol. Uitgeverij De Boekerij, 480 pag.

Geen opmerkingen: