26 december 2009

Wordt verwacht 159 (nieuws, 2009)

DE DOOD VAN EEN POPPENMAKER

,,De wens om iets te verwoorden dat men anders niet kan uitspreken, extreme situaties te veraanschouwelijken, bracht me tot schrijven.'' Dat vertelt de Duitse schrijver Jan Costin Wagner op de site van het Goethe Instituut. En hij vervolgt: ,,En moord en doodslag bewijzen zich als bijzonder efficiënte, extreme situaties.''

En extreme situaties zoals Wagner die ziet, komen ook voor in zijn nieuwe thriller 'Voor de leeuwen', die in mei 2010 bij uitgeverij Cossee verschijnt. En ook in dit nieuwe boek komt Wagners liefde voor zijn tweede vaderland Finland tot uitdrukking.

Qua timing is de publicatie van 'Voor de leeuwen' wat ongelukkig. Het verhaal speelt zich namelijk in de winter af. Kort voor kerst wordt vlak buiten Helsinki een forensisch patholoog vemroord, een dag later overkomt een poppenmaker hetzelfde. Kort daarna ontsnapt de meest beroemde talkshowpresentator Kai Petteri op het nippertje aan een moordaanslag. Tijdens het onderzoek van commissaris Kimmo Joenta, die al eerder in Wagners thrillers zegenrijk werk verrichtte, komt naar voren dat de twee slachtoffers allebei gasten in zijn talkshow waren.

Joenta, die op rustige (en na de dood van zijn vrouw eenzame) kerstdagen had gerekend, komt steeds weer op dezelfde vraag terug: wat heeft een kijker bij deze brave talkshow, die niet meer is dan een vermakelijke televisieavond, zo verschrikkelijk geërgerd dat hij tot het uiterste wil gaan?

De commissaris én gepassioneerd melkdrinker heeft bovendien nog een tweede probleem: wat moet hij met de stroblonde Larissa, die in de bittere kou opeens voor zijn deur stond en eigenlijk zonder zijn toestemming bij hem ingetrokken is? En waar haalt zij die slimme opmerkingen over Petteri's talkshow vandaan? Maar Joenta heeft geen tijd om haar ter verantwoording te roepen: de presentator kondigt na zijn herstel met grote media-aandacht zijn terugkeer naar de beeldbuis aan. Dus loert de dader op zijn tweede kans, daar is Joenta zeker van.

De in 1972 in Langen, Hessen, geboren auteur ontving voor zijn debuut 'Nachtrit' (2002) de Marlowe-prijs voor beste literaire thriller. Zijn doorbraak kwam er in 2007 met 'Das Schweigen', waarvoor hij de Duitse Krimipreis 2008 in ontvangst mocht nemen. Wagner is getrouwd met een Finse.

Geen opmerkingen: