12 december 2009

Totaal absurd (nieuws, 2009)

AUTEUR GEGIJZELD, BEDREIGD EN GEARRESTEERD

Thrillerauteur Pim Faber, in het dagelijks leven eindredacteur van het TROS-programma 'Vermist', zal de opnamen voor de kerstspecial nog lang heugen. Tijdens in november gemaakte opnamen in Egypte voor de special over naar dat land ontvoerde kinderen, is Faber urenlang gegijzeld en met de dood bedreigd door een Egyptische vader en ontvoerder van twee Nederlandse meisjes.

De Nederlandse ex-vrouw van de man kon in allerijl vluchten. Faber en de vrouw wilden de man vragen of ze Jasmin (8) en Amber (12), zes jaar geleden door de man ontvoerd, even konden zien. De familie ontstak in grote woede en terwijl de vrouw kon vluchten, werd Faber aan zijn keel het huis binnen gesleurd. Daar werd hij urenlang vastgehouden onder bedreigingen dat hij 'in stukken zou worden gehakt'. De familie wilde Faber ruilen tegen de Nederlandse ex-echtgenote die inmiddels in veiligheid was.

Presentator Jaap Jongbloed, die op dat moment in de buurt was, stelde de ambassade op de hoogte, maar de ambassademedewerker en de politie arriveerden pas vele uren later in het dorp buiten Cairo. Tot zijn verbijstering werd de bevrijde Faber, op aanwijzingen van de vader gearresteerd op verdenking van ontvoering, geweldpleging en spionage. ,,Totaal absurd'', aldus Faber, die pas diep in de nacht en na lange verhoren werd vrijgelaten. Met een klein cameraatje aan zijn pols maakte hij beelden van de heikele uren in gevangenschap. ,,Nu ik de beelden zie besef ik dat de situatie nog ernstiger was dan ik al dacht'', aldus Jongbloed.

De vader, die zelf in Nederland veroordeeld is voor een zedenmisdrijf en later ook voor kindontvoering, wist destijds Nederland te ontvluchten, maar moet zijn tweede straf nog uitzitten. Hij verklaarde gehandeld te hebben uit angst dat zijn officieel aan de moeder toegewezen kinderen, ontvoerd zouden worden. ,,Ik heb alle rechtszaken gewonnen die ik kon winnen, maar niemand doet iets om ze daar weg te krijgen'', aldus een wanhopige moeder Inge. De kerstspecial wordt op 24 december uitgezonden.

Van de 49-jarige Pim Faber kwam begin dit jaar zijn thrillerdebuut 'Costa Killer' uit. Hij werkt inmiddels aan een tweede thriller.

Geen opmerkingen: