17 december 2009

Wakker schudden (nieuws, 2009)

BEZIGE BIJ SCOORT MET ITALIAANSE 'IMPRIMATUR'

Drie jaar geleden bracht uitgeverij De Bezige Bij de Italiaanse editie uit van de wereldwijde bestseller 'Imprimatur' van het schrijversduo Monaldi & Sorti. Nu trekken de verkopen aan.

Begin 2002 was 'Imprimatur' van Rita Monaldi en Francesco Sorti korte tijd een bestseller in eigen land. De Italiaanse uitgeverij Mondadori kon de thriller over een moord in het zeventiende-eeuwse Europa twee keer herdrukken. Tot het Vaticaan er een stokje voor stak. De auteurs onthulden in het boek dat paus Innocentius XI de protestantse, Nederlandse koning Willem III financierde en dat was tegen het zere been van het Vaticaan. Dat zette de uitgeverij, eigendom van Silvio Berlusconi, onder druk de verkoop te staken. Ook andere uitgevers durfden zich daarna niet meer aan het boek te wagen.

'Imprimatur' werd ondertussen een wereldwijde hit. Vertaald in twintig talen, verschenen in 45 landen, werden meer dan 250.000 exemplaren van het vuistdikke boek verkocht.

Als geste aan de auteurs en op vraag van Italiaanse lezers besloot De Bezige Bij drie jaar geleden de oorspronkelijke Italiaanse uitgave weer op de markt te brengen, vertelt Pieter Swinkels van de uitgeverij aan Knack.be. De Bezige Bij wilde daarmee Italiaanse uitgevers 'wakker schudden'.

Veel moeite om het boek in Italiƫ onder de aandacht te brengen getroostte De Bezige Bij zich echter niet. Het lag daar ook niet in de winkel. Monaldi & Sorti plaatste op hun website zelf een link naar de webwinkel Proxis.be. Een paar maanden na verschijning konden Italianen de uitgave van De Bezige Bij ook krijgen via de Duitse importeur Libri toen die alle titels van het Centraal Boekhuis internationaal ging aanbieden.

Via deze omweg is het boek opnieuw een bestseller geworden bij de Italiaanse webwinkel Hoepli.it. Deze maand staat het op 4 in de Hoepli-toptien. Aanleiding voor de groeiende belangstelling is een nieuw boek over de Imprimatur-zaak in Italiƫ. Afgelopen zomer heeft De Bezige Bij de Italiaanse uitgave herdrukt. Inmiddels zijn er 2100 exemplaren van verkocht.

(Bron: Knack.be; zie ook bericht 'Filmrechten 'Imprimatur' in Nederlandse handen')

Geen opmerkingen: