(Door Hans Knegtmans)
Op oudejaarsdag 2008 overleed Donald E. Westlake aan een hartaanval. Dat was in Nederland geen voorpaginanieuws. Al jaren geleden had het Nederlandse uitgeverswezen geconcludeerd dat je de thrillerschrijver hier aan de straatstenen niet kwijt kunt. Ook al heeft hij meer dan honderd boeken geschreven en vijf prestigieuze literaire prijzen bemachtigd. Sommige Amerikaanse auteurs verkopen hier niet. Over het waarom kan men naar hartenlust speculeren, maar dat is meer iets voor aan de borreltafel.
Tot opluchting van zijn fans had Westlake nog één kant-en-klaar manuscript op de plank liggen. En, mooier kon het al niet, dat was uitgerekend een misdaadkomedie over John Dortmunder en zijn collega's.
Dortmunder is een mistroostig ogende man van middelbare leeftijd, met afhangende schouders. Hij weet dat hij niet op straathoeken moet rondhangen omdat de politie het zaakje dan niet vertrouwt. Vaak terecht, want Dortmunder is inbreker van beroep.
In dit deel van de reeks komt hij in contact met Doug Fairkeep, producent van de reality-tv-show Get Real. Het lijkt Doug interessant een serie te maken over John en zijn bendeleden.
Aanvankelijk staat Dortmunder hier sceptisch tegenover: 'Het idee is dat je bij het begaan van een misdaad geen getuigen wil hebben. En zeker niet heel televisiekijkend Amerika.' Maar algauw beseft zijn creatieve geest dat het scenario de mogelijkheid biedt om, naast het geënsceneerde tv-misdrijf, achter de schermen een serieuze klus aan te pakken. In het achterkamertje van de OJ Bar & Grill op West Manhattan werkt de gang (zoals Doug hen liefdevol aanduidt) de details van de misdaad uit.
Westlakes visie op de wereld van de reality tv is zoals zijn blik op alle verworvenheden van de westerse beschaving. Hij is zich ten volle bewust van de krankzinnigheid van het genre, getuige Dougs uitspraak 'in de wereld van reality zijn er geen verrassingen'. Maar het azijn pissen laat hij graag over aan tv-critici en columnisten.
Voor de liefhebbers is het een melancholiek stemmende gedachte dat Westlake nooit meer huis-, tuin- en keukendingetjes in een nieuw perspectief zal zetten. Bijvoorbeeld dat, onlogisch genoeg, Dortmunders vaste telefoon zich in de keuken bevindt (waar hij alleen komt om te eten, en dus zijn mond vol heeft). Of hoe blij Doug Fairkeep wordt van de ontdekking dat chauffeur Stan Murch nog bij zijn moeder woont, in het plaatsje Canarsie. Fantastisch! Een inbreker die forenst! Westlake schrijft - althans in de Dortmunderserie - voor mannen die nooit helemaal volwassen zijn geworden.
Donald E. Westlake - Get Real. Uitgeverij Grand Central Publishing (Imp. Van Ditmar), 288 pag., 21,99 euro
(Bron: Het Parool)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten