17 december 2009

Topjaar (nieuws, 2009)

CRISIS GAAT AAN A.W. BRUNA VOORBIJ

'Crisis? What crisis?' Deze gevleugelde uitdrukking schijnt dezer dagen regelmatig door het kantoor van A.W. Bruna Uitgevers te galmen. De uitgever beweert geen last van de recessie te hebben en claimt het beste boekenjaar ooit te beleven. En dat dankzij bestsellers van onder anderen Stieg Larsson en David Baldacci.

De uitgeverij telde dit jaar 370 noteringen verdeeld over 26 A.W. Bruna-titels in de Bestseller 60. Daaronder bevond zich uiteraard de Millenniumtrilogie van Stieg Larsson. ,,Natuurlijk was 2009 een topjaar door het enorme succes van Stieg Larsson. We verkochten meer dan een miljoen exemplaren en de drie titels domineren sinds de zomer de Bestseller 60'', laat Joop Boezeman, directeur van A.W. Bruna Uitgevers, weten.

Volgens Boezeman zit het succes echter 'breder'. Carlos Ruiz Zafón, John Grisham, David Baldacci, Suzanne Vermeer, Berthold Gunster en Charles Lewinsky zijn de auteurs die voor hoge verkoopcijfers hebben gezorgd in 2009. Boezeman: ,,We verkochten in 2009 1 miljoen meer boeken dan in 2008. In totaal behaalden 44 titels een verkochte oplage van meer dan 10.000 exemplaren.''

A.W. Bruna stelt hoge verwachtingen van 2010 te hebben. ,,De Larsson-epidemie is nog lang niet voorbij, er verschijnen bovendien nog twee boekverfilmingen van Stieg Larsson.'' John Grisham komt in 2010 met twee nieuwe boeken, evenals David Baldacci en Suzanne Vermeer. Auteurs die eerder een overstap maakten naar A.W. Bruna komen in 2010 met hun nieuwe boek: Alex van Galen en Andy McNab. In de zomer van 2010 verschijnt een nieuwe thriller van Frank Schätzing. De Zweedse thrillerauteur Jens Lapidus komt met een tweede deel in de Stockholm-trilogie, vlak voor de Maand van het Spannende Boek.

Geen opmerkingen: