03 december 2009

Wordt verwacht 153 (nieuws, 2009)

DOLLEMANSRIT IN DE CITY

Hij sprak vorige maand nog over moreel verantwoord bankieren voor een gehoor van economiestudenten aan de universiteit van Cambridge. En die uitnodiging had de Britse schrijver Cyrus Moore vast en zeker te danken aan zijn eerste financiële thriller 'City of Thieves'. In april 2010 verschijnt zijn debuut in Nederlandse vertaling onder de titel 'De analist' bij de Rotterdamse uitgeverij BBNC.

Volgens de uitgever schetst Moores thriller 'een beklemmend beeld van ambitie, fraude, leugens en hebzucht in de hardvochtige bankwereld'. De thriller speelt zich af aan de vooravond van de kredietcrisis. Als Niccolo Lamparelli een prestigieuze baan bij een vooraanstaande Amerikaanse investeringsbank in de Londense City krijgt aangeboden, lijkt zijn kostje gekocht. In korte tijd weet Niccolo zich op te werken tot een veelbelovend analist, zonder zijn principes te verloochenen, terwijl de mensen om hem heen die van hen vergeten.

Zijn leven lijkt perfect: een geweldige baan, een topsalaris, alom gerespecteerd en ook nog een mooie vriendin. Maar dan ontdekt hij op een dag dat alles fout kan gaan. En snel. Zijn jeugdvriend Jack, ook een rijzende ster in de City, ontdekt een complot om Nic te betrekken bij aandelenhandel met voorkennis. Voor hij het in de gaten heeft, brokkelt alles rond Nic af: zijn relatie, zijn carrière, zijn reputatie. Kan hij in deze omstandigheden vasthouden aan zijn principes?

Cyrus Moore (1966) is het pseudoniem van Cyrus Mewawalla, die zelf ruim veertien jaar als analist in Londen werkte. In 2002 verliet hij de bankwereld om een onafhankelijk onderzoeksbureau op te zetten. In 2006 werd hij door Bloomberg uitgeroepen tot ''number one telecom analyst in the UK'.

Geen opmerkingen: