01 december 2009

Wordt verwacht 151 (nieuws, 2009)

VOLKOMEN UIT DE HAND

Hoever mag je gaan om jezelf en anderen te beschermen tegen geweld? Bestaat er een recht op vergelding? Deze vragen staan centraal in 'Meer dood dan levend', de nieuwe thriller van het schrijversduo Tupla Mourits, die in maart/april 2010 bij uitgeverij De Arbeiderspers verschijnt.

De twintige Luna Bisschop heeft een fantastisch leven: massa’s vrienden en naast haar studie een superbijbaan in een erotiekwinkel in het centrum van Amsterdam. Dan wordt ze het slachtoffer van een gewelddadige overval. Meer dood dan levend wordt ze achtergelaten. En wat ze daarna ook probeert, haar leven wordt niet meer hetzelfde. Ze komt erachter wie haar overvaller was. De politie gelooft haar niet. Wat moet ze doen?

Luna besluit het recht in eigen hand te nemen. Alleen, haar plan loopt niet helemaal zoals ze had bedacht. Eigenlijk loopt het volkomen uit de hand.

Wendela de Vos (links op de foto) en Atie Vogelenzang vormen samen het schrijfduo Tupla Mourits. De Vos (1947, Amsterdam), kleindochter van toneelschrijver Herman Heijermans, was tot 1990 werkzaam als regisseuse. In 1992 rondde zij haar studie Nederlands Recht af om na drie jaar werken als juriste terug te keren naar het theater. Tegenwoordig is zij werkzaam als productieleider in het theater en schrijft zij theaterteksten, columns voor Vitaal.nl en po√ęzie. Onlangs werd zij genomineerd voor de eerste Stadsdichter van Amstelveen.

Vogelenzang (1955, Krimpen aan de Lek) is werkzaam bij uitgeverij Amsterdam University Press. Ze schreef voor toneel, een scenario voor televisie en een reeks korte verhalen. Voor de verhalen 'Laudanum' (2003) en 'Veelvraat' (2004), werd zij genomineerd voor de Nieuwe Prozaprijs.

In mei 2005 verscheen Mourits' debuut 'Vrouwelijk Naakt'. Het boek werd opgenomen in de lijst van beste 100 boeken, uitgeroepen door het tijdschrift BOEK. In 2007 volgde 'Een kwestie van tijd', in 2008 'Speeddate'.

Over 'Een kwestie van tijd' gesproken: dat boek verscheen onlangs nog in de toptien. Van De Slegte, welteverstaan. De ramsjketen had de thriller uitgeroepen tot boek van de maand november. Bij het filiaal in Amsterdam was het boek onlangs uitverkocht. Vogelenzang: ,,Al verdien je er als auteur niets aan, het idee dat het boek een tweede kans krijgt is wel een prettig gevoel.'' Collega De Vos zei in het dagblad de Stentor: ,,Onze eerste en derde boek zijn nog verkrijgbaar via de boekhandel. Ik weet niet waarom 'Een kwestie van tijd' niet is aangeslagen. Ach, iemand als Maarten 't Hart ligt er ook. Het gekke is wel dat van onze boeken 'Een kwestie van tijd' het meest wordt geleend in de bibliotheken.''

Geen opmerkingen: