17 december 2009

Boekenbons (nieuws, 2009)

EPPO VAN NISPEN NIEUWE CPNB-DIRECTEUR

Het bestuur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek heeft Eppo van Nispen tot Sevenaer per 1 juni 2010 benoemd tot directeur van de CPNB. Van Nispen wordt de opvolger van Henk Kraima, die de CPNB wegens prepensionering gaat verlaten.

Van Nispen (1964) was ruim tien jaar lang werkzaam bij de TROS, laatstelijk als manager fictie en non-fictie. Daarna was hij hoofdredacteur van SBS. Sinds 2005 is hij bestuurder/directeur van de Stichting DOK in Delft, een stichting die zich bezig houdt met het uitlenen van kunst, boeken en andere media.

Henk Kraima liet vandaag precies een jaar geleden weten dat hij komende zomer terugtreedt. Kraima (1950) begon in 1986 bij de CPNB. Hij werkte daarvoor in de reclame-, marketing- en uitgeverijwereld. In 2000 werd de door uitgevers en boekverkopers opgerichte stichting op zijn initiatief drastisch hervormd. Door structurele samenwerkingen aan te gaan met o.a. de openbare bibliotheken en door het aantrekken van sponsors, kon de CPNB uitgroeien tot een toonaangevende organisatie waar cultuur en commercie elkaar krachtig versterken. De nieuwe structuur leidde tot een verdrievoudiging van het beschikbare budget, waardoor een groot aantal nieuwe initiatieven mogelijk werd, zoals Nederland Leest en Manuscripta.

De CPNB is ook al jaren de stuwende kracht achter de Maand van het Spannende Boek. Het bureau van de stichting is vooral het afgelopen decennium sterk gegroeid en telt inmiddels 26 medewerkers. Het bestuur van de CPNB en Kraima maakten indertijd de afspraak dat hij tot 2010 de hervormingen zou initiƫren en vervolgens structureren.

Geen opmerkingen: