25 september 2022

De eerste zestig minuten (nieuws, 2022)


Vader en zoon De Waal samen in Het Gouden Uur




De ware thrillerliefhebber telt de dagen af naar 23 oktober. Dan brengt AVROTROS de nieuwe thrillerserie Het Gouden Uur op tv (NPO3). Geschreven door rechercheur én thrillerauteur, regisseur en scenarist Simon de Waal. Bijzonder is dat zijn zoon Yannick een van de acteurs in de zesdelige reeks is. 

De hoofdrol wordt gespeeld door Nasrdin Dchar. De acteur uit Mocro Maffia speelt Mardik een rechercheur van Afghaanse afkokmst die verneemt dat zijn oude jeugdvriend Faysal (Abbas Fasaei) naar Nederland is gekomen. verdenkt van een aanslag. Als er een dag later een aanslag wordt gepleegd, vermoedt Mardik dat Faysal daar iets mee te maken heeft. Ondertussen wordt hij echter ook zelf onderzocht door een AIVD-agente (Ellen Parren uit Klem) die hem niet vertrouwt.

'Waanzinnig trots op deze serie', schrijft Simon de Waal op Facebook. De serie is geregisseerd door de volgens De Waal 'geweldige' Bobby Boermans. Naast Dchar, Parren, Fasaei en zoon Yannick spelen ook onder anderen Matteo van der Grijn, Sophie Veldhuijzen en Charlene Sancho in de reeks mee.

In Het Gouden Uur staan de belangrijke eerste zestig minuten centraal nadat er een aanslag heeft plaatsgevonden. Een belangrijk uur waarin besluiten en acties die de opsporingsdiensten ondernemen, bepalend zijn voor wat er daarna gebeurt.  De serie belicht de gevolgen van de aanslag in het drukke Amsterdam vanuit het perspectief van zowel slachtoffers en daders als de hulpverleners en de politiemensen die alles uit de kast moeten trekken om een tweede aanslag te voorkomen. 

Nasrdin Dchar in Het Gouden Uur


Aan Drama Quarterly vertelde De Waal eerder dat Het Gouden Uur een origineel en fictief verhaal is, waarin hij zijn ervaringen als rechercheur onder extreme omstandigheden kon verwerken. 'Ik ben getraind om te gaan met de dreiging van een terroristische aanval en ik werk samen met specialistische diensten die worden ingezet als dergelijke incidenten zich voordoen.

Tijdens het schrijven van het script besteedde De Waal extra aandacht aan de culturele achtergronden. 'Ik voerde veel gesprekken met mensen van Afghaanse afkomst die in Nederland wonen. Daarnaast had ik natuurlijk contacten met collega's met diverse achtergronden om na te gaan hoe zij zich soms voelen behandeld en tegemoet getreden. Dat was het beginpunt van mijn verhaal: hoe word jij door anderen beoordeeld vanwege jouw cultuur of afkomst?' 

De serie speelt zich af in en rond Amsterdam. Volgens regisseur Bobby Boermans werd zo veel mogelijk gefilmd in de hoofdstad. Maar er werden ook opnamen gemaakt in Haarlem, Roosendaal  en andere plekken in Nederland en België. Een van de aanslagen werd gefilmd in een winkelcentrum in Roosendaal. Dat was midden in coronatijd, toen winkels dicht moesten. Het hele winkelgebied oogde verlaten en het was volgens de regisseur nog een hele klus om het als een levendig winkelcentrum te laten zijn. Een andere uitdaging was filmen met luide geluidseffecten (geweervuur, explosies, geschreeuw) vroeg in de morgen in echte woonwijken. 

(Bron: Delagarde, Facebook, Drama Quarterly)

Geen opmerkingen: