12 mei 2014

Plek des onheils (nieuws, 2014)

IN DE KROCHTEN VAN DE BANK EN OP DE BATAVIA


In het eerste weekeinde van de Maand van het Spannende Boek, ruim genomen van vrijdag 30 mei tot en met zondag 1 juni,  trekken tientallen Nederlandse thrillerauteurs het land in om hun lezers te ontmoeten. Onder het motto 'Plaats delict' houden zij signeersessies, wandeltochten, excursies, interviews en workshop. Er is zelfs een thrillerquiz in voorbereiding waarvoor u het huis niet uit hoeft. 

Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) heeft het initiatief genomen voor dit evenement. Samen met de Stichting CPNB heeft de schrijversclub een plan de campagne opgesteld. Maar er is nauwelijks budget voor publiciteit. De Spanningsblog is de beroerdste niet en heeft een lijst met alle 'highlights' opgesteld. 

VRIJDAG 30 MEI 
Sassenheim: Dubbelinterview met Michael Berg, winnaar van de Gouden Strop 2013 en 'feelgood'-schrijfster Astrid Harrewijn met aansluitend signeersessie. Plaats Delict: Boekhandel Wagner, Hoofdstraat 181, van 20.00 tot 22.00 uur

ZATERDAG 31 MEI:
Nathalie Pagie
Rotterdam: Een auteursbezoek 'nieuwe stijl' met schrijfster Nathalie Pagie. In boekhandel Maximus praat zij met klanten over haar boeken 'De campus' en 'De toneelclub'. Plaats delict: Boekhandel Maximus, Bergse Dorpsstraat 122, van 12.30 tot 14.30 uur.
Alkmaar: Misdaadauteur Gerard Nanne houdt een lezing, singer-songwriter Mary Lou treedt op, er is een quiz met een te winnen boekenpakket en tot slot een signeersessie. Plaats delict: Bibliotheek, Gasthuisstraat 2, van 14.00 tot 15.30 uur
Overal: Op de site www.pimfaber.nl zal de 'Grote Online Thriller- en WK-quiz met BN'ers' worden geplaatst. De bezoekers krijgen een elftal vragen voorgeschoteld door o.a. Jaap Jongbloed, Sander Verheijen, Wilfred Genee, Corine Hartman, Johnny Rep, Kim Moelands, Tomas Ross, Eppo van Nispen en een 'mystery guest'. Te winnen zijn drie door Johnny Rep en Faber gesigneerde exemplaren van de thriller 'De val van '74'. Plaats delict: www.pimfaber.nl, van 00.00 tot 24.00 uur.
Joop van Riessen
Badhoevedorp: Thrillerauteur en voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Joop van Riessen doet een meet & greet en belegt een signeersessie. Plaats delict: Boekhandel Jaspers, Sloterweg 95, van 14.30 tot 16.00 uur
Kampen: Schrijver Jacob Vis organiseert, samen met de Openbare Bibliotheek van Kampen, een veldbezoek aan een echte plaats delict waaruit naar zijn overtuiging de grootste rechterlijke dwaling uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis voortkwam: een onschuldige man werd in 2002 veroordeeld tot 20 jaar cel voor een moord die geen moord was, maar een natuurlijke dood met een bizar gevolg. De deelnemers aan het veldbezoek kunnen zich ter plaatse een oordeel zien te vormen welk misdrijf hier heeft plaatsgevonden: een moord of een illegale begrafenis van een man die een natuurlijke dood stierf en om redenen waarnaar we alleen kunnen gissen in dat bos werd begraven. Over deze zaak schreef Jacob Vis de true crimestory 'Het Rijk van de Bok'. NB: eigen auto meenemen. Opgave is verplicht: post@bibliotheekkampen.nl. Plaats delict: Bibliotheek Kampen, Kennedylaan 4 (verzamelpunt), van 13.30 tot 16.30 uur
Deventer: Onder leiding van schrijver Almar Otten maakt u een wandeling van anderhalf à twee uur door het middeleeuwse centrum van Deventer. Op plekken die voorkomen in zijn boeken, zal Otten betreffende passages voorlezen. Na afloop kan de dorst samen met de auteur worden gelest in Bierencafé De Heks. Plaats delict: Boekhandel Praamstra, Keizerstraat (verzamelpunt), van 15.00 tot 17.00 uur
John Brosens
Rotterdam: De Lintjesregen van John Brosens. De thrillerauteur uit Barendrecht verzorgt een presentatie over zijn werk en deelt aan vijftig inwoners van de regio Rijnmond - via een toegekend lintje - een exemplaar uit van zijn thriller 'Project Luvarine'. Plaats delict: Centrale Bibliotheek, Marten Toonderzaal, Hoogstraat 110, van 14.00 tot 17.00 uur.
Den Haag: De genomineerden voor de Gouden Strop, Corine Hartman en Tomas Ross, geven een lezing. Plaats delict: Boekhandel Paagman, Frederik Hendriklaan 217, vanaf 13.00 uur.
Lelystad: Het schrijversechtpaar Marianne en Theo Hoogstraaten leidt zijn gasten rond op het VOC schip Batavia aan de hand van fragmenten uit de recent verschenen literaire thriller 'Evenbeeld'. Op een aantal plaatsen zullen de twee fragmenten voorlezen van gebeurtenissen die zich daar hebben afgespeeld. Ook vertellen ze meer over wat zich voor en na de stranding heeft afgespeeld en hoe ze dat hebben verweven met het deel van onze thriller dat in het heden speelt. Gasten krijgen alle gelegenheid tot het stellen van vragen. Graag vooraf aanmelden op thrillersmt@gmail.com Mocht de groep te groot worden dan volgt een tweede rondleiding om 15.00 uur. Plaats delict: Bataviawerf, Oostvaarderdijk 01-09, van 13.00 tot 14.15 uur.
voormalig gebouw DNB
Amsterdam: Schrijver Roel Janssen verzorgt een rondleiding in het voormalige gebouw van De Nederlandsche Bank aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam. In de oorlog vonden hier de transporten plaats van het Nederlandse goud dat werd afgevoerd naar Duitsland. Kijkje in de kelder, de directiekamer van Meinoud Rost van Tonningen (NSB-president van DNB tijdens de bezetting) en de 'Senaatskamer'. Tegenwoordig is in dit gebouw het Allard Pierson Museum voor archeologie gevestigd. Na de rondleiding geeft Janssen een toelichting over de teloorgang van het Nederlandse oorlogsgoud in het museumcafé aan de hand van het plot van de thriller 'Fout Goud'. Plaats delict: Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt, van 14.00 tot 15.30 uur.
Almere-Haven: In de Readshop Almere signeren Linda Jansma en Melissa Skaye hun thrillers en houden een thrillerquiz waarbij een boek kan worden gewonnen. Gratis verhalenbundel bij aankoop van Linda's boeken. Op zaterdag 31 mei actieprijs van Melissa's boeken. Plaats delict: Read Shop Almere-Haven, Marktstraat 3, van 13.00 tot 16.00 uur.
Nijmegen: QV Uitgeverij presenteert de nieuwste thriller rondom de Nijmeegse Vierdaagse: 'Bloed door lopen', de zevende titel uit de reeks vierdaagsethrillers. Om 16:00 zal schrijver Rudy Dek het eerste exemplaar overhandigen aan Teddy Vrijmoet van de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. Plaats delict: Boekhandel Dekker van de Veg,t Marikenstraat 29, van 16.00 tot 18.00 uur. 
Daniëlle Hermans
Utrecht: De Utrechtse misdaadschrijvers Daniëlle Hermans en Ed van Eeden interviewen elkaar in het bruinste café van Utrecht. Plaats delict: Café Van Wegen, Lange Koestraat 15, van 20.00 tot 22.00 uur.
Sittard: Loes den Hollander komt signeren en de winnaar bekendmaken van een korteverhalenwedstrijd waarvan zij de eerste regels heeft geschreven. Plaats delict: Boekhandel Krings, Brandstraat 23, van 14.00 tot 15.30 uur.
Den Bosch: Marelle Boersma houdt een korte lezing over het ontstaan van haar laatste boek 'Nobody'. Daarna maakt zij met belangstellenden een wandeling langs plekken in Den Bosch die een rol spelen in het boek. Na afloop is er een signeersessie. Plaats delict: StadsBibliotheek, Hinthamerstraat 72, van 13.30 tot 16.00 uur. 

ZONDAG 1 JUNI
Tupla M. 
Amstelveen: Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door auteurs Tupla M. (Wendela de Vos en Atie Vogelenzang) en Martine Kamphuis. Lezers worden uitgenodigd hun favoriete spannende boek te komen 'pitchen' onder het motto: wat is spannend en waarom: 1 minuut voorlezen + 1 minuut motivatie. Auteurs zullen dat zelf ook doen (en dan niet met hun eigen boek!). Daarna een quiz, geïllustreerd met beeld en geluid, met CSI-achtige vragen over Nederlandse thrillers (volwassenen en young adult). Aansluitend een meet & greet. Plaats delict: Bibliotheek Amstelveen en Boekhandel Venstra, Stadsplein 102, van 14.00 tot 17.00 uur.
Best: Signeersessie van Ramon Guerrero, auteur van 'De Meid van Nunavit. Er is ruim de gelegenheid om de fantasyschrijver vragen te stellen. Plaats delict: Erwin's Bookstore, Wilhelminaplein 1, van 13.00 tot 17.00 uur.
Michael Berg
Nijmegen: Wintertuinfestival organiseert in samenwerking met Huis voor de Kunsten Roermond en het Literaturbüro Düsseldorf een avond over Smokkel. In cultureel podium LUX wordt de verhalenbundel ‘Over de grens’ gepresenteerd. Vier auteurs, Michael Berg, Nina George, Elvin Post en Thomas Hoeps, dragen voor en journalist en schrijver Marcel Rözer gaat met hen in gesprek over hun duik in de wereld van het smokkelen. Ook wordt een korte smokkelfilm vertoond en de boektrailer van ‘Over de grens’. Daarnaast geeft hoogleraar strafrecht Henny Sackers een korte lezing rondom het thema smokkelen. Plaats delict: Mariënburg 38 en 39, van 19.30 tot 22.00 uur. 
Willemstad: Een meet & greet met thrillerauteur John Brosens. Hij signeert en vertelt over zijn werk. Plaats delict: Boekhandel Muilenburg, Voorstraat 53, van 14.00 tot 15.30 uur.
Hengelo: Openingsmanifestatie 'Maand van het Spannende Boek'. Met deelname van auteurs als Tess GerritsenCorine HartmanJosten & SmitsClaus BrockhausMaartje FleurAnna Levander (oftewel Annet de Jong en Dominique van der Heyde), Thomas Olde HeuveltRoel JanssenBart-Jan KazemierOlga Hoekstra, Patricia SnelRenée HulshofAnita TerpstraEls KerkhovenDerwent ChristmasAlmar Otten en Gerard Nanne. Met quiz en muziek van Mary-Lou. Plaats delict: Boekhandel Broekhuis, Wemenstraat 45, van 12.30 tot 15.00 uur
Amsterdam: Schrijfster Victoria Farkas, auteur van onder andere 'Bitter', geeft een workshop whodunit schrijven. Ieder genre kent zijn eigen geheimen, structuren, regels en instinkers. Farkas schrijft whodunits, een genre waar zij als tiener al dol op was. In deze workshop krijgt u tips en tricks, aanwijzingen en informatie om u op weg te helpen met het zelf schrijven van een echte whodunit. Na afloop zal Farkas haar eigen boeken signeren. Toegang: € 7,50 (met OBA-pas of Stadspas € 3,75). Plaats delict: Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, Haassezaal, van 15.00 tot 17.00 uur
Inge Ipenburg
Noordwijk: Maak kennis met Inge Ipenburg, actrice in o.a. 'Celblok H' en schrijfster van 'Het gerecht'. Ipenburg vertelt over haar debuut en zal ook een stuk voorlezen. Aansluitend signeersessie. Plaats delict: Boekhandel Van der Meer, Vuurtorenplein 6-10, van 16.00 tot 17.00 uur.
Eindhoven: Michael Berg houdt een lezing over zijn laatste thriller 'Heller'. Aansluitend signeersessie. Plaats delict: Boekhandel Van Piere, Nieuwe Emmasingel 44, van 15.30 tot 17.00 uur.

Geen opmerkingen: