02 mei 2014

Plaat van de maand (49)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Bear Grylls, Sebastian Fitzek, Marelle Boersma, Tess Gerritsen, noem maar op. Het vroege Nederlandse spannende boek blijft op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Zijn zeer gevarieerde collectie van ruim 3400 Nederlandstalige misdaadromans aanschouwend richt Van Eyle sinds mei 2010 eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - thrillerschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de negenenveertigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over Dr. Carel J. Brensa.

AUTEUR EN ILLUSTRATOR

(Door Wim van Eyle)

Dr. Carel J. Brensa woonde en werkte in Amsterdam. Hij publiceerde veel boeken, waaronder een serie detectiveromans die werden uitgegeven bij Uitgeversmaatschappij W. de Haan in Utrecht. Het waren deeltjes in de Maurice Marcel-reeks.

1. 'De gouden naald' (1921)
2. 'De machtige tegenstander' (1922)
Beide boeken waren geïllustreerd. Bovendien waren ze voor die tijd redelijk dik, meer dan 230 pagina's. Er was sprake van nog drie delen:

3. 'Het radium-mysterie
4. 'Het geheim van den chemist!'
5. 'De bloedverwanten!'

Ingenaaid kostten ze per stuk f 1,25, gebonden f 1,90. Ik heb ze echter nog nooit gezien.

Wat ik wel met veel genoegen heb gelezen, was 'Schetsen van de wielerbaan', een 47 pagina's tellend boekje uit 1923 met 'Herinneringen Aan Den 24-uurs Wedstrijd in Het Amsterdamse Stadion'. Wielrennen dus, met coureurs als Brocco, Tulleken, De Castro, Duim, Peters, Willems, Saldow, Blekemolen, Van Duyn en Moeskops. Met veel leuke illustraties, dat kon Brensa dus ook. 

Maar Brensa kon nog meer. Want hij schreef ook het reisverhaal 'West-Indi├ź, beschouwingen van een toerist'. 

(Bron: Wim van Eyle)  


Geen opmerkingen: