28 mei 2014

Voor quizliefhebbers (nieuws, 2014)

WEER EEN STREEP DOOR 'PLAATS DELICT'


Na de afgelasting van het Tomas Ross Thrillerfestival in Goes en het door Jacob Vis geïnitieerde veldbezoek aan de vindplaats van het stoffelijk overschot van Pim Overzier is er opnieuw een streep gehaald door een evenement onder de noemer 'Plaats Delict'. Het betreft de lezing die Tomas Ross en Corine Hartman, beiden genomineerd voor de Gouden Strop 2014, zaterdag 31 mei zouden geven in boekhandel Paagman in Den Haag.

Het Zeeuwse festival ging niet door wegens gebrek aan belangstelling en het veldbezoek werd op verzoek van de nabestaanden van Overzier geannuleerd. Een officiële reden voor het cancelen van het optreden van Hartman en Ross wordt niet gegeven. Navraag leert dat een en ander te maken kan hebben met een optreden op hetzelfde tijdstip van schrijver Herman Koch in een andere vestiging van Paagman, in de binnenstad van Den Haag.

Voor thrillerliefhebbers zijn er nog tientallen andere evenementen in het kader van Juni - Maand van het Spannende Boek die gelukkig wel doorgang vinden. Voor een activiteit hoeft men niet eens de deur uit. Het gaat om een initiatief van schrijver Pim Faber. Op zijn site kan iedereen gedurende het weekeinde van 31 mei en 1 juni meedoen aan de 'Grote Online Thriller- en WK-quiz met BN'ers'.

Waarom een quiz over thrillers en het WK voetbal? De koppeling van die twee onderdelen zit 'm in het thema van Fabers laatste boek 'De val van '74', een thriller over het WK '74, dat eindigde in een trauma voor Nederland. Goed, wat kan men verwachten? De bezoeker van de site krijgt een elftal vragen voorgeschoteld, van BN'ers zoals o.a. Jaap Jongbloed (juryvoorzitter Gouden Strop 2014), Johnny Rep (ex international, twee WK-finales), Corine Hartman, Tomas Ross, Wilfred Genee (presentator, columnist) Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur CPNB), Sander Verheijen (Crimezone) en Kim Moelands (misdaadauteur). Onder de inzenders met de meeste goede antwoorden worden drie exemplaren van 'De val van '74' verloot, gesigneerd door Johnny Rep en Pim Faber.

Maar er is meer: vraag 11 is de zogenaamde 'Golden Goal'-vraag. De deelnemer moet de identiteit van een mystery guest raden. Wie die vraag goed heeft, dingt ook mee naar de prijzen! Faber: ,,Het wordt geen moeilijke quiz, het is gewoon fun! Voetbalkennis is niet nodig, enige vaardigheid in googelen strekt tot aanbeveling. Kortom, meedoen!"

Geen opmerkingen: