13 mei 2014

Het lijstje (nieuws, 2014)

HARTMAN EN VERHOEF OP SHORTLIST GOUDEN STROP

Drievoudig winnaar Tomas Ross maakt over twee weken kans op zijn vierde Gouden Strop. Hij staat met De Tweede November op de shortlist, zo is vandaag bekendgemaakt.

Ross' concurrenten zijn Patrick Conrad (Tango Assassino), Corine Hartman (Zielloos), debutant Donald Nolet (met Versleuteld is hij ook genomineerd voor de Schaduwprijs) en Esther Verhoef (De Kraamhulp).

De jury koos deze thrillers uit negentig inzendingen. De Gouden Strop en de Schaduwprijs worden donderdag 29 mei uitgereikt in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Dan is ook de aftrap van Juni - Maand van het Spannende Boek.

De Gouden Strop is in 1986 in het leven geroepen en genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Aan De Gouden Strop is een geldprijs van tienduizend euro verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. Niet alleen Ross ging drie keer met de prijs aan de haal, ook zijn collega Charles den Tex deed dat. Vorig jaar won Michael Berg met 'Nacht in Parijs'. De jury bestaat dit jaar uit redacteur literatuur en podiumkunsten Elsevier Irene Start, directeur BiblioNu Marian van Leth, recensent VN’s Detective & Thrillergids Erik de Vries, tv-presentator Jaap Jongbloed en recensent van de Vlaamse kranten De Standaard en Het Nieuwsblad John Vervoort. De laatste presenteerde overigens vandaag 'Walker', de nieuwe thriller van Patrick Conrad in de Antwerpse galerie De Zwarte Panter. Maar dit terzijde...

Geen opmerkingen: