24 mei 2014

Uit Tunis (nieuws, 2014)

ELSEVIER-BAAS VINDT ONDERDAK BIJ TOMAS ROSS

René van Rijckevorsel
René van Rijckevorsel brengt dit najaar zijn thrillerdebuut 'Tunis' uit bij Tomas Ross Crime, de naar de drievoudig Gouden Stropwinnaar genoemde imprint van uitgeverij Cargo. Dat heeft de thrillerdebutant via Twitter laten weten. Van Rijckevorsel tekende vrijdag een contract bij de uitgever, in aanwezigheid van onder anderen Tomas Ross.

René van Rijckevorsel is na Donald Nolet (genomineerd voor de Schaduwprijs én de Gouden Strop) en Bart-Jan Kazemier de derde nieuwe auteur in het fonds van Ross. De Haagse schrijver, editor at large bij uitgeverij Cargo, werft en begeleidt zowel aanstormend als gevestigd Nederlands schrijftalent binnen het genre van de misdaadliteratuur. De thrillers die binnen Tomas Ross Crime verschijnen, worden gekenmerkt door een mix van spanning en historische, politieke en/of maatschappelijke thema’s, aldus Cargo.

,,De afgelopen jaren heeft de meer gelaagde thriller van (veelal) mannelijke Nederlandse auteurs aan terrein verloren terwijl de lezers er nog steeds zijn'', verklaarde Ross vorig jaar bij de start van het fonds. ,,Die nemen nu hun toevlucht tot vertaalde thrillers terwijl er zoveel talent van eigen bodem te vinden is. Het is mijn doel om een kleine selectie van kwalitatief hoogstaande misdaadauteurs hun weg in het boekenlandschap te helpen vinden.''

René van Rijckevorsel (1961) is sinds 2001 plaatsvervangend hoofdredacteur van Elsevier. Daarnaast is hij hoofdredacteur van maandblad Elsevier Juist. In 2004 was hij verantwoordelijk voor de lancering van elsevier.nl.

Van 1999 tot 2004 was hij chef van de redactie Nederland, van 1996 tot 1999 was hij correspondent in Zuidelijk Afrika (standplaats Harare) en van 1994 tot 1996 was hij chef van de redactie Buitenland.

Over de thriller 'Tunis' is nog weinig bekend. Wel mag worden verwacht dat Van Rijckevorsel er veel Noord-Afrikaanse couleur locale in zal verwerken. Toen hij nog freelance journalist was, werkte hij als correspondent in de Tunesische hoofdstad.

Van Rijckevorsel studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.

Geen opmerkingen: