01 mei 2014

Op expeditie (nieuws, 2014)

FORS VOORSCHOT VOOR SERIE 'ECOLOGISCHE' ACTIETHRILLERS


De Britse uitgeverij Orion betaalt een voorschot van ruim 1 miljoen Britse pond (€ 1.220.000) voor een serie thrillers over ene Dan Ranger, een oud-SAS-commando, ecoloog en avonturier, die, zo belooft de schrijver, een combinatie is van het beste van James Bond, Jason Bourne en Indiana Jones.

En die schrijver luistert naar de naam Edward (Bear) Grylls, een op 7 juni 1974 geboren bergbeklimmer, militair, avonturier, schrijver en motiveringstrainer. Hij presenteerde ook survivalprogramma's op 'Discovery Channel', zoals 'Ultimate Survival', 'Worst Case Scenario' en 'Escape from hell'.

Grylls werd geboren in Noord-Ierland en groeide vanaf zijn vierde op op het eiland Wight als zoon van Sally en Michael Grylls, politicus van de Conservative Party. Hij ging naar Eton College en studeerde Spaans aan de Universiteit van Londen.

Bear Grylls diende drie jaar lang als 'Specialist Combat Survival Instructor and Patrol Medic' bij de SAS. Zijn militaire dienst eindigde in 1996 na een parachute-ongeluk tijdens een vakantie in Afrika. Zijn parachute scheurde op een hoogte van 4500 meter. Hij landde op zijn rug en brak drie ruggenwervels. Hij moest een jaar revalideren. 

In het Discovery-programma Ultimate Survival werd hij gedropt in een afgelegen gebied, en gefilmd terwijl hij overlevingstechnieken toonde. Meestal was het enige dat hij bij zich had een zakmes, een vuursteen en een fles water. Ook toonde hij wat er zoal eetbaar is. Dit zijn vooral insecten, maar ook andere dieren, planten, uitwerpselen en eieren. Grylls werd in maart 2012 ontslagen bij Discovery Channel wegens het niet nakomen van contractuele verplichtingen.

Orion liet begin deze week weten een 'mooi bedrag met zeven cijfers voor de komma' te hebben betaald voor de Dan Ranger-serie. Grylls zal die samen schrijven met oud-oorlogsverslaggever en thrillerschrijver Damien Lewis. Het eerste boek in de reeks, 'Ghost Flight', verschijnt reeds deze maand. Volgens de uitgever zal Ranger in elk deel een team leiden die op expeditie is om mysteries uit het verleden te ontrafelen. Elk boek zal ook een sterke, ecologische component hebben, iets waar Grylls nauw verwant mee is, aldus Orion. Grylls schreef eerder de succesvolle memoires 'Mud, Sweat and Tears' en veertien andere boeken, waaronder boeken voor de jeugd.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: