25 mei 2014

Deon Meyer - Cobra (2014)

DEON MEYER HOUDT NIET VAN PAUZEREN


Wie nog nooit iets van Deon Meyer heeft gelezen, mist een aantal nagelbijtend spannende boeken van een van de belangrijkste hedendaagse thrillerauteurs. Hij scoort met zijn boeken aan de lopende band hoge waarderingscijfers en 'Cobra' brengt hierin geen verandering.

Deon Meyer heeft in zijn oeuvre inmiddels een aantal gedenkwaardige personages gecreëerd. Soms draven ze op in een bijrol, soms claimen ze de hoofdrol. Nu heeft kapitein Bennie Griessel zijn plek opgeëist en mag hij in Cobra weer het voortouw nemen. Meteen in het eerste hoofdstuk krijgt hij drie lijken op zijn bordje, allen netjes met een kogel in het voorhoofd. ,,Dit is hogeschoolschieten, pappie'', zegt zijn kleurrijke collega Cupido. Een vierde persoon blijkt te zijn ontvoerd. De zakkenroller Tyrone Kleinbooi wordt geheel onvrijwillig een belangrijke speelbal in het daaropvolgende meeslepende opsporingswerk.

Het Zuid-Afrikaanse landschap, de maatschappelijke tegenstellingen, de littekens van een mensonterend verleden, al deze facetten zijn weer aanwezig en geven het verhaal extra dimensie. Daarnaast worden we getrakteerd op veel scherpe en soms komische dialogen, iets waar de auteur steeds meer bedreven in raakt.

Deon Meyer houdt niet van pauzeren. Met honderdtwintig beats per minute raast hij door, om tegen het einde het tempo nog iets verder op te voeren. De laatste hoofdstukken schieten in sneltreinvaart voorbij. Het verdient aanbeveling hierna een uurtje rust te nemen om het adrenalinepeil weer op een acceptabel niveau te krijgen.

Deon Meyer - Cobra. Vertaling: Karina van Santen & Martine Vosmaer. Uitgeverij A.W. Bruna, 346 pag.

Geen opmerkingen: