15 mei 2014

Gesignaleerd 327 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

LEX MEULENBROEK & PAUL POLEY - KROONGETUIGE DNA

Bij uitgeverij De Bezige Bij verschijnt vandaag het boek 'Kroongetuige DNA' van Lex Meulenbroek en Paul Poley.

Het forensisch DNA-onderzoek heeft sinds de introductie meer dan vijfentwintig jaar geleden een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. We weten al niet beter meer of het wordt bijna standaard ingezet bij gewelds- en zedendelicten, inbraken en de identificatie van onbekende doden - terwijl eind jaren ‘80 niemand ervan had gehoord.

'Kroongetuige DNA' beschrijft de fasen van de geschiedenis van het forensisch DNA-onderzoek in Nederland aan de hand van 25 bijzondere strafzaken of gebeurtenissen, zoals de WTC-verkrachter, de moordzaken Arthur Ghurahoo, Andrea Luten en Marianne Vaatstra, en de vliegtuigramp in Tripoli. 

Via persoonlijke verhalen van direct betrokkenen (deskundigen, politie, juristen, nabestaanden) beschrijft elk hoofdstuk hoe DNA-onderzoek tot een soms spectaculaire oplossing leidde. Daarnaast is aan het eind telkens toegankelijke verdiepende informatie toegevoegd, die ge├»nteresseerde leken, professionals (politiefunctionarissen, officieren van justitie, advocaten en rechters) en studenten inzicht biedt in de wetenschappelijke en juridische aspecten van het forensisch DNA-onderzoek. Het leidt al met al tot een volgens de uitgever 'meeslepend boek' over de baanbrekende ontwikkelingen in het misdaadonderzoek en de identificatie van onbekende doden. 

Lex Meulenbroek (1962) is deskundige biologische sporen en DNA-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut. Hij studeerde moleculaire biologie en immunologie. Hij schreef twee standaardwerken op zijn vakgebied: 'De Essenties van forensisch biologisch onderzoek' 'Forensisch DNA-onderzoek in de strafrechtpraktijk'.

Paul Poley (1978) is tekstschrijver en eigenaar van een tekstbureau in Den Haag. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en schreef een taaladviesboek'Voor de vorm'.

Lex Meulenbroek & Paul Poley - 'Kroongetuige DNA. Onzichtbaar spoor in spraakmakende zaken', Uitgeverij De Bezige Bij, 400 pag., € 19,90 . | ISBN 978 90 234 8932 0 

Geen opmerkingen: