30 mei 2014

Tess Gerritsen - Incendio (2014)

EEN VURIG STUKJE BLADMUZIEK

(Door Peter Kuijt)

Dit voorjaar werd de novelle Een mooie jonge vrouw van Tommy Wieringa cadeau gedaan tijdens de Boekenweek. Komende maand krijgt u van uw boekhandelaar de minithriller Incendio van Tess Gerritsen mee als u uw euro's laat rollen in zijn winkel.

Uiteraard gaat het hier om twee uiteenlopende genres, literatuur en misdaadliteratuur, maar toch kon De Spanningsblog de verleiding niet weerstaan om de twee uitgaven eens (letterlijk) langs de meetlat te leggen.

Wieringa's boekje meet 19,5 bij 11,8 centimeter, die van Gerritsen 17,4 bij 11,5 centimeter. Een mooie jonge vrouw is gevangen in een harde kaft en ligt lekkerder in de hand dan het buigzame paperbackje Incendio. Wieringa's verhaal houdt op na 94 pagina's, dat van Gerritsen telt zeven regels extra. Beide boekjes zijn gedrukt op honderd procent chloorvrij geproduceerd papier, dat dan weer wel. Koninklijke Wöhrmann in Zutphen nam het druk- en bindwerk van zowel het Boekenweekgeschenk als het Geschenkboek van de Maand van het Spannende Boek voor zijn rekening. Nog een overeenkomst: beide boekjes werden cadeau gedaan bij aankoop van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Maar er zijn ook nog meer verschillen. De oplage van Wieringa's novelle bedroeg 665.000 exemplaren, 85.000 minder dan De verrekijker van Kees van Kooten uit 2013. Van Incendio zijn 513.000 stuks gedrukt, tegen 597.500 exemplaren van Nooit alleen van Loes den Hollander van vorig jaar, een verschil van 84.500 exemplaren.

De letters in beide boekjes lijken even groot, maar toch kost het lezen van Incendio wat meer moeite. Het cicerolatje van de redactie bracht uitkomst. We hebben diverse keren gemeten en iedere keer kwamen we tot de conclusie dat de tekstregels in Incendio minder van elkaar staan, dan in Een mooie jonge vrouw. Als onze ogen ons niet bedriegen gaat het om 1 millimeter. Tja, er moet kennelijk toch wat onderscheid zijn tussen literatuur en thrillers.

Wellicht het grootste verschil is dat boekenkopers op vertoon van Wieringa's cadeau op een zondag in maart gratis konden reizen met de trein. Je kunt Incendio de komende maand natuurlijk ook in de trein tot je nemen, maar vergeet dan een wettig vervoersbewijs niet.

Wieringa's novelle werd dit voorjaar alom geprezen. Het is de vraag of Incendio ook alle handen op elkaar zal krijgen. Ervaren als ze is heeft Gerritsen er een soepel lopend verhaal van gebrouwen. Eén ding is zeker: haar novelle sluit niet echt aan bij het thema van de Maand van het Spannende Boek, terreur in thrillers.

Incendio heeft meer iets horrorachtigs. De Amerikaanse violiste Julia Ansdell, lid van een strijkkwartet, koopt in een antiquariaat in Rome een bijzonder muziekstuk. Het is een compositie van ene L. Todesco, L'Incendio getiteld, oftewel De Brand. De eerste zestien maten klinken als een droeve klaagzang gezongen in een trieste bariton, merkt de violiste op. Maar daarna volgen de noten elkaar sneller op, zo snel dat Ansdell de macht erover verliest. En dat niet alleen: er verschijnt een kind met duivelse ogen ten tonele, er overkomt haar allerlei malheur, ook van fysieke aard. En het gebeurt iedere keer weer als zij het muziekstuk de baas probeert te worden.

Onze violiste reist uiteindelijk naar Venetië, naar de bron van de gewraakte compositie. Daar krijgt de novelle de vaart van een onvervalste thriller. Het verhaal bevat een intrieste component met een link naar de Tweede Wereldoorlog. Aan het eind duikt er een onverwachte dubbele twist op die Incendio naar een ruime voldoende tilt. Maar met onder meer de moeder-dochterrelatie als subthema en de verwijzing naar een moeder over wie niet gesproken mocht worden, is het geschenkboekje toch vooral een cadeau dat het merendeel van de boekenlezers, vrouwen, zal aanspreken. Na De ooggetuige van Simone van der Vlugt (2012) en Nooit alleen van Loes den Hollander mag je toch hopen dat de CPNB voor 2015 kiest de voorkeur geeft aan een cadeauboekje met een hoger testosterongehalte.

Tess Gerritsen - Incendio, 95 pag. Vertaling: Els Franci-Ekeler. Het boekje wordt in Juni - Maand van het Spannende Boek cadeau gedaan bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ehm... je had wat tijd over vandaag, Peter?
;-)