19 mei 2014

Winnaars en kanshebbers (nieuws, 2014)

PETRONA AWARD VOOR LEIF G.W. PERSSON

De Zweedse auteur Leif G.W. Persson heeft afgelopen weekend op het evenement CrimeFest de Petrona Award 2014 gewonnen voor de beste Scandinavische misdaadroman van het jaar. Het winnende boek, 'Linda, som i Lindamordet', schreef Persson al in 2005, maar de Engelse vertaling, getiteld 'Linda, as in the Linda Murder' kwam pas afgelopen jaar uit.

Voor de winnaar was er een glazen trofee, een cheque ter waarde van 200 Britse ponden en vrij entree voor Crime Fest van 2015. De prijs is in het leven geroepen om het werk te eren van de Britse Maxine Clarke, een van de eerste online thrillerrecensenten en -bloggers, die in december 2012 overleed.

Op CrimeFest waren nog meer prijzen te vergeven. De Audible Sounds of Crime Award, oftewel de prijs voor het beste luisterboek ging naar Robert Galbraith, pseudoniem van J.K. Rowling, voor het boek 'The Cuckoo's Calling', voorgelezen door Robert Glenister. Derek B. Miller won met zijn thriller 'Norwegian by Night' twee prijzen: de eDunnit Award (voor de beste e-thriller) en The Goldsboro Last Laugh Award voor het beste humoristische spannende boek.

Een paar dagen eerder werden de nominaties bekendgemaakt voor de diverse Daggers van het Britse Crime Writers' Association, zoals de Non-Fiction Dagger, Debut Dagger en Short Story Dagger. In de categorie International Dagger zijn de volgende auteurs genomineerd: Arnaldur Indridason, Pierre LemaĆ®tre, Arturo Perez-Reverte, Oliver Truc, Simon Urban en Fred Vargas. De winnaars van de diverse Daggers worden 30 juni openbaar gemaakt. 

Geen opmerkingen: