17 mei 2014

Herrezen flik (nieuws, 2014)

FANTASYTHRILLER VAN BAVO DHOOGE MAAKT ENTREE IN VS

Bijna tegelijk met de Nederlandse uitgave verschijnt een Amerikaanse vertaling van de occulte fantasythriller 'Styx' van de Vlaamse auteur Bavo Dhooge. De prestigieuze uitgeverij Simon & Schuster ziet kennelijk heil in dit verhaal over de strijd op leven en dood tussen een zombieflik en een seriemoordenaar. En volgens Dhooges Amerikaanse agent, die onder meer ook Stieg Larsson introduceerde, is het tamelijk uitzonderlijk dat een boek op nagenoeg hetzelfde moment als het origineel verschijnt. 

'Styx' speelt zich af in Oostende, ooit koningin der badsteden, nu een stad in verval. De agressieve en corrupte hoofdinspecteur RaphaĆ«l Styx zit achter de seriemoordenaar De Stuffer aan, die zijn slachtoffers opzet en als standbeelden tentoonstelt. Op een nacht komt het tot de ultieme confrontatie met fatale gevolgen: Styx wordt doodgeschoten. 

Maar dan gebeurt het onwezenlijke: de flik herrijst uit het rijk der doden. Herboren als zombieflik en als een ander mens zet hij zijn zoektocht naar de identiteit van De Stuffer verder, geholpen door zijn jonge opvolger in het korps, de dandy met Congolese roots Joachim Delacroix. 

In een wereld van vergane glorie vol surrealistische droombeelden van Ensor, Delvaux en andere schilders, dwalen de twee flikken rond op zoek naar de waarheid. Ondertussen krijgt de jonge Delacroix ook nog eens gevoelens voor de weduwe van zijn dode mentor Styx, die koste wat kost wil bewijzen dat hij nog steeds een leven heeft. Vastberaden om zijn eigen moordenaar te vinden, kan niets hem nog tegenhouden, zelfs... de dood niet. De uitgever belooft 'spanning en actie, donkere en maatschappelijk relevante thema¹s, zwarte humor, intelligente horror en een intrigerend hoofdpersonage'. Het boek komt in januari 2015 op de markt.

Bavo Dhooge (1973) is de meest gelauwerde Vlaamse misdaadauteur en schrijver van meer dan 80 'S-boeken' waardoor hij de bijnaam 'S-Express' kreeg. Hij won de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut, de Diamanten Kogel voor de beste Nederlandstalige thriller (waarvoor hij ook drie keer genomineerd was), de Hercule Poirotprijs 2013 en een nominatie voor de Gouden Strop. Ook kreeg hij als enige Nederlandstalige auteur drie jaar op rij vijf sterren in de VN-thrillergids. Momenteel is ook een Amerikaanse vertaling in de maak van 'Santa Monica', waarmee Dhooge de Hercule Poirotprijs 2013 won.

De trailer van 'Styx':


Geen opmerkingen: