29 mei 2014

Een Dehouckje doen (nieuws, 2014)

DUBBELSLAG VOOR DONALD NOLET

Donald Nolet (foto: Chris van Houts)
Donald Nolet heeft De Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut én De Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, gewonnen met zijn thriller 'Versleuteld'. De prijzen zijn vanavond uitgereikt op de Avond van het Spannende Boek, de openingsavond van de 26ste editie van Juni - Maand van het Spannende boek, in een veel te compact en broeierig Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

Nolet ontving de Schaduwprijs uit handen van Wendela de Vos, voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), en Michael Berg, de winnaar van de Gouden Strop van 2013. De Amerikaanse thrillerauteur Tess Gerritsen, schrijver van het geschenkboek 'Incendio', overhandigde vervolgens de Strop aan de winnaar. De Schaduwprijs bestaat uit een illustratie van Daan Jippes en een cheque van duizend euro. De Gouden Strop bestaat uit een sculptuur van Marianne van den Heuvel en een cheque van tienduizend euro.


Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat beide thrillerprijzen aan een en dezelfde titel werden toegekend. In 2010 maakte de Vlaamse auteur Bram Dehouck de dubbelslag met zijn thriller 'De minzame moordenaar'. En twee jaar later won Dehouck zijn tweede Gouden Strop, met 'Een zomer zonder slaap'.

Donald Nolet (1975) studeerde Japanse taal en cultuur in Leiden. Sinds zijn afstuderen werkt hij als copywriter in de reclamewereld. Zijn debuut was de eerste titel op het in 2013 opgerichte thrillerfonds Tomas Ross Crime van uitgeverij Cargo en thrillerschrijver Tomas Ross. Nolets mentor Ross was trouwens ook genomineerd voor de Gouden Strop met zijn boek over de moord op Theo van Gogh, 'De tweede november'. De overige auteurs op de shortlist waren: Patrick Conrad ('Tango assassino'), Corine Hartman ('Zielloos') en Esther Verhoef ('De kraamhulp'). 

In 'Versleuteld' verhaalt Nolet over de ICT'er Joshua Gruber die, zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog, op zoek gaat naar zijn grootvader Walther Gruber. Deze Duitse radiotechnicus was tijdens de bezetting in Nederland gestationeerd. Na de oorlog verdwijnt hij spoorloos. Joshua gaat op zoek naar het verleden van dit onbekende familielid, maar merkt al snel dat hij niet de enige is. Een race tegen de klok volgt, met als inzet een van de grootste geheimen van de Tweede Wereldoorlog.

,,Nolet verbindt een aantal klassieke ingrediënten van de thriller op een verbluffende manier met elkaar. Hij verrast met zijn meesterlijk uitgekiende en uitstekend geschreven factionthriller van internationale allure'', zei juryvoorzitter Jaap Jongbloed tijdens de uitreiking. Overigens liet Jongbloed afgelopen weekend op Radio 1 al weten dat de Gouden Stropjury 'bijna unaniem' tot haar oordeel was gekomen. De jury bestaat verder uit: Irene Start (redacteur literatuur en podiumkunsten van Elsevier), Erik de Vries (recensent VN's Detective & Thrillergids), John Vervoort (thrillerrecensent De Standaard) en Marian van Leth (directeur BiblioNu).

Nolet, die zijn handen vol had aan de waardecheques en een trofee, verklaarde de Gouden Strop niet te hebben zien aankomen. Wel had hij 'een beetje gehoopt' op de Schaduwprijs. ,,Maar niet de Strop: ik stond tegenover zo veel gelouterde auteurs.'' Hij is nog niet aan het werk aan een nieuw boek, vertelde hij, maar er zit wel iets van een verhaallijn 'in zijn hoofd'. Nolet wil zijn baan als copywriter nog niet opgeven. ,,Dat is veel te leuk werk.''

Juryvoorzitter Jongbloed meldde in zijn toespraak dat de jury een 'vijftig tinten'-accent had bespeurd in de inzendingen. Ze kwam verschillende vormen van 'stoute seks' tegen. Zowel de beschrijvingen van die scènes als de dialogen waren hier en daar voor verbetering vatbaar. Verder hadden veel inzendingen naar het oordeel van de jury wat lang nodig om op stoom te komen, sommige zelfs honderd pagina's, voordat er iets spannends gebeurde. Uit het juryrapport: ,,De jury roept de uitgeverijen op om hun auteurs met alle mogelijke middelen bij te staan en boeken in samenspraak streng en zorgvuldig te redigeren.''

Vanavond werd ook bekend dat Tess Gerritsens geschenkboek 'Incendio' in een oplage van 513.000 exemplaren is verschenen. Dat is fors minder dan het aantal van 597.500 geschenkboekjes 'Nooit alleen' van Loes den Hollander uit 2013 en net iets meer dan 498.000 exemplaren van Ian Rankins geschenk 'Schuld & Boete' uit 2006. De meeste geschenkboekjes werden in 2010 gedrukt: 'Onmacht' van Charles den Tex

'Incendio' verschijnt ook als e-boek en luisterboek. Actrice Monic Hendrickx ('Penoza') heeft het luisterboek ingesproken. Hoeveel e-boeken er over de toonbank gaan, kan pas aan het eind van de Maand van het Spannende Boek worden vastgesteld.

Geen opmerkingen: