24 mei 2014

Gesignaleerd 333 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

TOES & HOEPS (RED.) - OVER DE GRENS

Enkele weken geleden werd op het redactie-adres van De Spanningsblog een in bruin pakpapier gestoken wikkelloze reep chocolade bezorgd. Niet lang daarna propte de postbode een halve pond filterkoffie (aroma rood) door de brievenbus. Op beide pakjes ontbrak de naam van de afzender.

Tja, wat doe je in zo'n geval? De vacuüm verpakte koffie geven we weg, want De Spanningsblog doet uitsluitend in cupjes. En de chocoladereep verdween in de pedaalemmer. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn...

Vandaag ontvingen we in identiek pakpapier de bundel 'Over de grens', een boek met 'spannende verhalen over smokkel aan de Nederlands-Duitse grens'. Erbij gevoegd was een briefje met de tekst 'Snapt u mij al?'.

Nu wel, ja.

Acht Duitse thrillerschrijvers en evenveel Nederlandse collega's schreven een verhaal waarin het begrip 'smokkel' centraal staat. Gouden Stropwinnaar Jac. Toes en zijn Duitse schrijfkompaan Thomas Hoeps nodigden de auteurs uit en stelden de bundel samen. Voor deze bundel selecteerden zij Richard Birkefeld, Michael Berg, Nina George, Corine Hartman, Gunter Gerlach, Bert Spoelstra, Thomas Hesse & Renate Wirth, Elvin Post, Charles den Tex, Gisa Klönne, Arnold Küsters, Judith Visser, Jutta Profijt en Felicita Vos.

Boter, suiker, sigaretten, drank... De smokkel van deze waren is met een romantisch waas omgeven. Oudere familieleden kunnen tijdens feestjes nog smakelijk vertellen over hoe zij bij nacht en ontij illegale spullen de grens overbrachten, al dan niet achtervolgd door fanatieke douaniers.

Smokkel is van alle tijden, ook sinds de binnengrenzen zijn weggevallen. Toen waren het kruimeldieven die een centje bijverdienden, tegenwoordige gaat het om spijkerharde misdadigers die handelen in drugs, dieren en mensen, wapens en explosieven, geld, goud en andere edelmetalen.

Toes & Hoeps (samenstelling) - Over de grens. Uitgeverij De Geus, 318 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 445 3279 1.

Geen opmerkingen: