16 mei 2014

Gesignaleerd 328 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

SERGE PILS - DE INSTEEK

Bij uitgeverij Palmslag verschijnt morgen de thriller 'De insteek' van de Amsterdamse auteur Serge Pils.

'De insteek' gaat over hoofdpersoon P., een wat onaangepaste, zonderlinge figuur die niet veel opheeft met zijn omgeving en de mensheid in het algemeen. Overdag werkt hij in een doe-het-zelfzaak en ’s nachts koestert hij een moordwens. Wanneer twee vrouwen zijn leven binnenstappen lijkt de onhandige interactie met hen hem af te leiden van het pad de perfecte moord te plegen. Maar is dat ook zo? 

'De insteek' is volgens de uitgever 'een absurd avontuur dat je achterlaat met een ongekende kater en een sardonische grijns om je mond. Een mustread voor liefhebbers van Anton Valens, Herman Brusselmans en Charles Bukowski.

De auteur wordt door zijn uitgever omschreven als een amateur non-conformist. Hij kreeg ooit op school een opstel terug met de woorden 'Dit heb je niet zelf geschreven'. Vele jaren later is dit trauma definitief verwerkt met de geboorte van 'De insteek'. Via schoonmaak- en horecabaantjes, marktonderzoek en doelloos gereis, lijkt de rust in zijn getormenteerde brein aanstaande. 

Schrijven blijkt zijn therapeutische uitwerking niet te missen wanneer Pils dwalend door Amsterdam-Oost voedingsbodem zoekt voor zijn zwartgallige kijk op het leven, én vindt. Waarom zou je glimlachen wanneer je kunt grijnzen, belonen wanneer je kunt straffen, of überhaupt doorgaan? Stilstaand water stinkt misschien, maar slijt zijn oevers niet. Filosofie is echter niet aan Pils besteed. Hij smeert zijn boterhammen zonder gedachten, al bijna vijftig jaar lang.

Serge Pils - De insteek. Uitgeverij Palmslag, 408 pag., € 19,95. ISBN: 978 94 917731 7 4.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Die cover kan zo in het Letterkundig Museum, naast de plaatjes van Heleen van Royen.

Roy CvH zei

En de inhoud is nog een stuk spannender en absurder dan Heleen van Royen. Potentieel cultboek!