06 maart 2013

Onder covers (5)

Rubriek waarin thrilleromslagen - van spuuglelijk tot bloedmooi - tegen het licht worden gehouden.En hier is dan de cover van de Nederlandse uitgave van Dan Browns nieuwste thriller, 'Inferno'. Eerder liet Browns Amerikaanse uitgeverij Doubleday het omslag van de Engelstalige 'Inferno' zien. Die cover (zie hieronder) toont het konterfeitsel van de Italiaanse poëet  Dante Alighieri en op de achtergrond de Toscaanse hoofdstad Florence.


De cover van de Nederlandse uitgave toont ook een stukje Florence: de wereldberoemde middeleeuwse Ponte Vecchio over de rivier de Arno. De brug is vooral bekend door de juwelierswinkeltjes en de Corridoio Vasariano, de gang die zich een niveau hoger op de brug bevindt. Die werd destijds gebouwd opdat de adel zonder zich met het normale publiek te mengen toch de oversteek kon maken. Naar verluidt zou de term bankroet zijn wortels hebben op de Ponte Vecchio. Wanneer een koopman zijn standplaats niet meer kon bekostigen, werd de tafel ('banca') waarop hij zijn koopwaar had uitgestald, in elkaar getrapt ('rotta', gebroken) door soldaten. Deze actie werd 'bancarotta' genoemd. Als een koopman geen tafel meer had, was hij ook niet meer in staat nog iets te verkopen.

Op het omslag staat ook de spreuk 'Lasciate ogni speranza, voi ch'intrate', oftewel 'Laat varen alle hoop, gij die hier binnentreedt'. De regel komt uit het eerste deel ('Inferno') van Dantes epos 'De goddelijke komedie'.

Zoals eerder gemeld ligt het boek op 14 mei in de winkel. In de thriller moet Browns protagonist, de Harvard-symbolist Robert Langdon, opnieuw de moeilijkste puzzels oplossen.