15 maart 2013

Mogelijke aanslag (nieuws, 2013)

DE INHULDIGING ONTSPOORT


Je kon er op wachten: een roman naar aanleiding van de komende troonswisseling. En die ligt vanaf 28 maart in de winkel. Het gaat om '2013', de debuutroman van criminoloog Monique Koemans. Een roman over de illusie van veiligheid, aldus Xander Uitgevers, die eraan toevoegt: 'Leest als een thriller, beklijft als literatuur'. Geschikt geacht 'voor de lezers van Herman Koch en Tomas Ross'.

Op de dag dat koning Willem-Alexander in Amsterdam wordt ingehuldigd en het volk uitbundig feest viert, fĂȘteert Kika Bentinck in haar herenhuis de Haagse elite. Iedereen die er toe doet, is er. Als de eerste gasten binnenstromen, schittert haar man Peter Zwart door afwezigheid en onbereikbaarheid. Dat hij er niet is, lijkt Kika niet te deren. Door een toevallige ontmoeting met haar ex, bohemien Gijs van der Duyn, eerder op de dag, twijfelt ze intens over haar elitaire leven. Dat gevoel laat haar niet los en werpt een schaduw vooruit op de dag.

Terwijl het land aftelt naar het koninklijk zwaaimoment, speculeert de inner circle op Kika's borrel over een mogelijke aanslag in Amsterdam. Alles komt in een stroomversnelling als de ceremonie op de Dam ontspoort.

Monique Koemans (1968) is behalve criminoloog ook historicus. Zij schrijft proza en wetenschappelijke artikelen. Zij promoveerde in 2011 op een onderzoek naar de Nederlandse veiligheidsutopie. Eerder werkte ze als docent & onderzoeker bij de Universiteit Leiden en als journalist bij het Parool en de ELLE. Koemans woont met haar gezin in Den Haag.

Monique Koemans - 2013. Xander Uitgevers, 304 pag., € 18,95. ISBN 978 940 160 036 1

Geen opmerkingen: