16 maart 2013

George Pelecanos - Wat het was (2013)

ESCALERENDE GEWELDSSPIRAAL IN MAGISTRALE THRILLER

De Amerikaanse auteur George Pelecanos staat erom bekend dat hij al zijn thrillers laat afspelen in Washington. Ook laat hij sommige personages uit eerdere boeken nogmaals opdraven, zo nu en dan marginaal, voor de kenner prettige speldenprikjes. Het is echter niet noodzakelijk om het oeuvre van Pelecanos te kennen om volop te genieten van zijn literaire (jawel!) thrillers.

'Wat het was' speelt zich af in 1972. Door de nauwkeurig opgetekende details waant de lezer zich in een ‘blaxploitation’-film uit die tijd, met op de achtergrond een bijbehorende soundtrack bestaande uit hippe soul hits. Enter Derek Strange, een jonge privédetective. Hij krijgt de niet zo heel uitdagende opdracht om een gestolen ring op te sporen. Wanneer de vermoedelijke dief wordt omgelegd door de meedogenloze moordenaar Red ‘Fury’ Jones, wordt het spel bloedserieus. Politieagent Frank Vaughn kruist zijn pad en samen proberen ze de escalerende geweldsspiraal te doorbreken.

In het voorwoord vermeldt George Pelecanos de aanleiding tot het schrijven van dit boek, dat hij naar eigen zeggen in de zomer van 2011 in één adem geschreven heeft. De conclusie dat dit een vluggertje zou zijn, moet meteen ontkracht worden. 'Wat het was' is niets minder dan een magistrale, meeslepende, spannende en vooral sfeervolle thriller, die zich in één adem laat uitlezen. Schitterend!

George Pelecanos - Wat het was. Vertaling: Ernst de Boer & Ankie Klootwijk. Uitgeverij Anthos, 232 pag.

Geen opmerkingen: