EEN THRILLER DIE 'THRILLER' HEET
Spannende boeken waarin een thrillerauteur de hoofdrol speelt: het zijn er niet veel, maar ze bestaan. Vijf jaar geleden verscheen 'De misdaadschrijver' van Gregg Hurwitz, over een man die spannende lectuur schrijft en verdacht wordt van de moord op zijn ex-verloofde. In hetzelfde jaar publiceerde Martine Kamphuis haar thriller 'Kift', waarin een arme recensent de zwartepiet krijgt toebedeeld. En Loes den Hollander, dit jaar auteur van het geschenkboekje van de Maand van het Spannende Boek schreef in 2011 het boek 'Uitglijder', met daarin de treurig stemmende vaststelling dat je blond moet zijn en tieten moet hebben om in Nederland polderthrillers aan de vrouw te brengen.
In juni 2013 verschijnt bij uitgeverij Anthos een thriller die gewoon 'Thriller' heet. Het boek is van de hand van Suzanne Hazenberg en concentreert zich op een vrouw die de wens heeft een thriller te schrijven. Maar in plaats daarvan verandert haar eigen leven langzaam in een thriller.
Ymke heeft een goed huwelijk, vier kinderen in de puberleeftijd en - evenals Hazenberg zelf - een baan als schrijver voor een soapserie. Toch is die ene droom nog niet uitgekomen: het schrijven van een thriller. Het probleem is echter dat het haar niet lukt een origineel plot te bedenken waarover ze echt tevreden is. Maar dan neemt het echte leven de zaak over...
Op een dag vindt ze in de gang een plastic tas met plukken uitgerukt blond haar. In eerste instantie denkt ze aan haar depressieve dochter, maar ze concludeert vervolgens dat het een grap van haar jongens moet zijn. Als het lichaam van Britt, de vriendin van een van haar zoons, na een aantal dagen in de omgeving wordt gevonden, bekruipt Ymke het gevoel dat de tas in de gang allesbehalve een grap was. Ze kan er niet omheen: iemand in haar gezin moet iets met de moord te maken hebben.
Taalkundige Suzanne Hazenberg (1964) is sinds 1996 werkzaam als scenarioschrijver voor Endemol ('GTST'). In 1997 debuteerde ze met de roman 'De vrouw van Emile', daarna schreef ze de goed ontvangen thrillers 'Obstructie' (2010) en 'Eet' (2012). In het kader van de Maand van het Spannende Boek is Hazenberg op MuseumMaandag 17 juni gastconservator van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. (foto auteur: Tessa Posthuma de Boer)
Andere nieuwe titels:
René Appel - 'De advocaat' (juli 2013). Strafpleiter David Driessen krijgt als junior vooral kleine zaken toegewezen, maar zijn ambitie ligt bij het grotere werk. Zijn wens lijkt te worden vervuld als hij Hein Wesseling, een verdacht uit de vastgoedwereld, juridisch moet bijstaan. Een mooie carrière lonkt, hij krijgt een hechte band met Hein, maar de vraag is of die niet té hecht wordt.
Claire McGowan - 'Verloren' (augustus 2013). Wanneer nabij de Ierse grens twee tienermeisjes worden vermist, wordt de ambitieuze, forensisch psycholoog Paula Maguire ingeschakeld. Ze rakelt zaken op die anderen liever vergeten en begraven.
Andrew Pyper - 'De zwarte kroon' (juni 2013). Professor David Ullman is gespecialiseerd in demonische literatuur. Dan ontvangt hij een uitnodiging om in Venetië een bijzonder verschijnsel te komen aanschouwen. David is wel toe aan een korte vakantie en vertrekt samen met zijn twaalfjarige dochter Tess naar Italië. Uiteindelijk keert hij terug in de VS, zonder zijn dochter...
Denise Mina - 'Goden en beesten' (augustus 2013). Een postkantoor in Glasgow. Martin Pavel ligt op de vloer, zijn blik houdt die van een kind vast, terwijl boven hen gemaskerde overvallers en de grootvader van de jongen uittorenen. De oude man probeert de kalmte te bewaren door de overvaller te helpen geld in te laden. Dan opeens laat hij zich neerschieten, zonder protest, zonder zichzelf te verdedigen. Rechercheur Alex Morrow wordt op de zaak gezet. Waarom bood de grootvader zijn hulp aan?
Simone van der Vlugt - 'Morgen ben ik weer thuis' (september 2013). Tweede deel in de serie rond rechercheur Lois Elzinga. Wanneer de 11-jarige Britt na haar turnles niet thuiskomt, wordt al snel duidelijk dat dit geen gewone vermissing is. Lois en haar team moeten Britt zien op te sporen. Er komen vage aanwijzingen binnen over een man die in de struiken van de sporthal heeft gestaan en over de sporen van een busje langs Britts fietsroute. Dan blijkt dat het meisje naar het buitenland is ontvoerd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten